Reklama

Ciasto makowe to nie tylko propozycja na święta. Urozmaićcie je grejpfrutem - będzie pyszne!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Mąkę przesiewamy i łączymy z mąką kukurydzianą i makiem, odstawiamy. Białka ubijamy z solą, sokiem (15 ml) i skórką z grejpfruta (3 g) za pomocą elektrycznej trzepaczki. Stopniowo dodajemy cukier puder (330 g), ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy mieszaninę mąki w 2 partiach, za pomocą dużej metalowej łyżki delikatnie mieszamy w celu zatrzymania jak największej ilości powietrza. Masę przekładamy do czystej, suchej foremki z kominkiem o śr. 25 cm i wyrównujemy łyżką (ważne jest, aby nie zamoczyć formy). Pieczemy przez 45–50 min lub do momentu aż wbity szpikulec wyjdzie suchy. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, odwracamy formę do góry dnem i pozostawiamy w formie do ostygnięcia przez 1 godz.

  • krok 2

    Na skórki w cukrze: z wyszorowanego grejpfruta obieramy skórkę, usuwając albedo. Kroimy w cienkie zapałki, gotujemy we wrzątku przez 5 min i odcedzamy. Skórkę z powrotem wkładamy do rondla, zalewamy 150 ml soku z grejpfruta, dodajemy cukier. Podgrzewamy aż cukier się rozpuści i syrop zgęstnieje, gotujemy skórki przez 5–7 min, aż będą kandyzowane. Wyjmujemy skórkę za pomocą łyżki cedzakowej, układamy ją na pergaminie i studzimy. Aby wyjąć ciasto z formy, przeciągamy nożem wokół wewnętrznej krawędzi i wysuwamy na paterę.

  • krok 3

    Na lukier: białą czekoladę, śmietanę, sok grejpfrutowy i cukier puder podgrzewamy w rondlu na małym ogniu, mieszając, aż wszystko się stopi na gęstą masę. Ostudzone ciasto polewamy lukrem, posypujemy kandyzowaną skórką grejpfrutową i oprószamy cukrem pudrem.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2018

Porady:

Zobacz też: placek z rabarbarem i imbirem

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama