Placek jabłkowy z kruszonką
Składniki:
KRUSZONKA I NADZIENIE:
7,5 dag miękkiego masła
7,5 dag cukru
torebka cukru waniliowego
15 dag mąki
50 dag jabłek (antonówki lub renety)
2 łyżki soku z cytryny
łyżka brązowego cukru
łyżeczka cynamonu
CIASTO:
10 dag masła
10 dag cukru
torebka cukru waniliowego
2 jajka
szczypta soli
łyżeczka startej skórki z cytryny
10 dag mąki pszennej
10 dag mąki razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 łyżek mleka
masło do formy
Kroki przygotowania:
Placek jabłkowy z kruszonką
Na kruszonkę masło mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto palcami, tworząc grudki. Przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie plastry.
Skrapiamy sokiem z cytryny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na ciasto: masło miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym, dodajemy jajka i szczyptę soli, miksujemy. Dodajemy skórkę z cytryny, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i mleko.
Mikserem wyrabiamy ciasto. Formę o śr. 28 cm smarujemy masłem, wlewamy ciasto. Jabłka układamy na powierzchni, posypujemy brązowym cukrem z cynamonem, a potem kruszonką. Pieczemy 50 min.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Porady:
Zobacz też: jagodzianki z lukrem i kruszonką


