Reklama

dla łasuchów i nie tylko

Składniki:

CIASTO:
25dkg. mąki
10dkg. margaryny
7dkg. cukru pudru
1 żółtko
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
dżem smak dowolny ( ja najczęściej daję morelowy lub brzoskwiniowy)
MAK:
30 dkg. maku sparzyć i zemleć 2x
10 dkg. masła
25dkg. cukru pudru
3jaja
3 łyżki bułki tartej
1 łyżeczka proszku
olejek migdałowy
garść orzechów włoskich siekanych
5dkg. czekolady
SER:
80dkg. twarogu zmielić 2x
30dkg. cukru pudru
15dkg. margaryny
7jaj
2 budynie śmietankowe lub waniliowe
2 łyżeczki proszku
bakalie dowolne

Kroki przygotowania:

Mąkę posiekać nożem z margaryną dodać resztę składników zagnieść ciasto dać na wysmarowaną tłuszczem blaszkę posmarować powidłem na to dać mak. Masło utrzeć z żółtkami i cukrem dodać mak i resztę składników na końcu dać ubitą na sztywno pianę z białek, lekko wymieszać na to ser. Żółtka utrzeć z cukrem i masłem dodawać ser i resztę składników na końcu dać ubitą pianę z białek delikatnie wymieszać wylać na mak i piec w temp ok160-170 przez 50 min.Po upieczeniu zostawić w blaszce do wystygnięcia.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama