
Placek makowy
- mak: 500 g
- mleko: 300 ml
- cukier: 400 g
- jajka: 4 szt.
- powidła śliwkowe: 50 g
- bułka tarta: 40 g
- proszek do pieczenia: 18 g
- rodzynki: 200 g
- mąka: 500 g
- cukier waniliowy: 1 szt.
- masło: 200 g
Sposób przygotowania
krok 1
Masa: mak (najlepiej dzień wcześniej) zalewamy wrzątkiem tak, aby był całkowicie przykryty wodą i odstawiamy, aby napęczniał. Następnego dnia osączamy go na sicie i mielemy 2–3-krotnie.
krok 2
Mleko podgrzewamy z cukrem (200 g), tak aby cukier się rozpuścił i wlewamy do maku, mieszamy, dodajemy jajka (2 szt.), powidła, bułkę tartą, proszek do pieczenia (10 g) i sparzone rodzynki. Dokładnie mieszamy.
krok 3
Ciasto: wszystkie składniki szybko łączymy, zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i 2/3 wylepiamy natłuszczoną formę 20 x 30 cm.
krok 4
Masę makową wykładamy na spód, wyrównujemy. Z reszty rozwałkowanego ciasta wycinamy foremką do ciasteczek wzory gwiazdek i układamy je na wierzchu masy makowej. Placek pieczemy ok. 1 godz. w temp. 170ºC.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2015

