
Placek z marchewki z jabłkiem i migdałami
- mąka: 300 g
- jabłka: 3 szt.
- marchewka: 250 g
- orzechy włoskie: 100 g
- cukier: 350 g
- soda oczyszczona: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- cynamon: 1 łyżeczka
- jajka: 3 szt.
- olej: 120 ml
- aromat migdałowy: 1 łyżeczka
- migdały: 0.5 szklanki
- cukier puder: 1 szklanka
- miód: 1 łyżka stołowa
- cytryna: 1 szt.
- płatki migdałowe: 2 łyżki stołowe
- orzechy włoskie: 0.5 szklanki
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Jabłka i marchewki myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i obieramy. Następnie ścieramy je na tarce o średnich oczkach. Orzechy prażymy przez chwilę na suchej patelni, odstawiamy na chwilkę, by nieco przestygły, i siekamy (nie za drobno). Mąkę, cukier, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i cynamon mieszamy w misce. Jajka rozmącamy w osobnej misce i dodajemy do suchych składników. Następnie dodajemy olej oraz aromat migdałowy i mikserem ucieramy ciasto. Migdały mielimy w młynku do kawy (możemy też kupić gotowe, zmielone migdały).
krok 2
Do tak przygotowanej masy na placek z marchewki dodajemy uprzednio starte jabłko i marchewkę, uprażone orzechy i zmielone migdały. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy masłem bądź margaryną i obsypujemy bułką tartą, po czym przekładamy do niej masę na placek z marchewką. Blachę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 1,5 godziny w temperaturze 180°C. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na bok do ostudzenia. Następnie przygotowujemy lukier, którym polejemy nasz marchwiak. Najprostszym sposobem będzie utarcie cukru pudru, miodu i świeżo wyciśniętego soku z cytryny na jednolity lukier, którym smarujemy nasze ciasto marchewkowe. Na koniec placek z marchewki posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi i połówkami orzechów włoskich.

