Ciasto na maślance
- jajka: 3 szt.
- maślanka: 250 ml
- olej: 125 ml
- mąka pszenna: 540 g
- proszek do pieczenia: 10 g
- cukier waniliowy: 17 g
- cukier: 250 g
- masło: 100 g
- cukier puder: 50 g
- truskawki: 500 g
Sposób przygotowania
krok 1
Do miski przesiewamy 390 g mąki (typ 500 lub 450) i proszek do pieczenia. Dosypujemy 150 g białego cukru i waniliowego. Ostrożnie mieszamy łyżką do połączenia składników.

wero.ugc krok 2
Do drugiej miski wlewamy naturalną maślankę i olej (np. słonecznikowy lub rzepakowy), wbijamy też jajka. Mieszamy rózgą kuchenną (lub mikserem) aż masa będzie jednolita.

wero.ugc krok 3
W oddzielnej misce przygotowujemy kruszonkę. Wsypujemy do niej mąkę, cukier. Wkrajamy też kostki mocno schłodzonego masła. Wyrabiamy aż powstaną drobne grudki. Można ją wsadzić do lodówki na czas wykonywania pozostałych etapów.

wero.ugc krok 4
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, mieszamy po każdej porcji, drewnianą łyżką lub szpatułką. Foremkę (20x30 cm) wykładamy papierem do pieczenia, delikatnie ją natłuszczamy masłem. Przelewamy do niej masę. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Z truskawek zdejmujemy szypułki, owoce dokładnie i delikatnie myjemy pod zimną bieżącą wodą. Potem osuszamy ręcznikiem papierowym, jeśli będą mokre, puszczą za dużo soku. Układamy je równomiernie na masie z maślanką - mogą być w całości (zwłaszcza, jeśli nie są zbyt duże), można je też pokroić na mniejsze kawałki.
Truskawki możemy zastąpić innymi owocami, latem będą do tego najlepsze maliny, jagody i borówki.

wero.ugc krok 5
Ciasto na maślance z owocami posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Owoce powinny być zakryte tak dobrze, jak to możliwe (jeśli to się nie uda, nic się nie stanie).

wero.ugc krok 6
Ciasto na maślance przekładamy do piekarnika na około 50 minut lub do suchego patyczka. Nie sprawdzamy jednak wcześniej niż w 40-45 minucie. Gotowe wyjmujemy z pieca, odstawiamy do przestudzenia. Ciasto na maślance można na koniec oprószyć cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem.

wero.ugc


