
Placek rustykalny z gruszkami
- mąka: 225 g
- cukier puder: 3 łyżki stołowe
- sól: 0.5 łyżeczki
- masło: 140 g
- jajka: 1 szt.
- gruszki: 5 szt.
- brązowy cukier: 1 łyżka stołowa
- cynamon: 1 łyżeczka
- mąka: 1 łyżka stołowa
- jajka: 1 szt.
- cukier puder: 1 łyżka stołowa
- śmietana 30%: 250 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: w misce umieszczamy mąkę, cukier puder, sól i schłodzone i pokrojone na kawałki masło. Czubkami palców zagniatamy składniki, aż będą przypominać grubą bułkę tartą. Dodajemy jajko i odrobinę zimnej wody. Ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30–40 min. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Na wypełnienie: obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w plastry gruszki wrzucamy do miski, dodajemy cukier, mielony cynamon i mąkę, mieszamy. Odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni, aby utworzyć duży okrąg (o grubości około 5 mm i średnicy 35 cm).
krok 3
Ostrożnie podnosimy ciasto na przygotowaną blachę do pieczenia, następnie układamy na środku gruszki, pozostawiając wolne 8–9 cm na obramowanie. Używając boków papieru do pieczenia, unosimy ciasto i lekko naciągamy na nadzienie z gruszek.
krok 4
Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 40 min, aż ciasto ładnie się zezłoci. Podajemy jeszcze ciepłe, oprószone cukrem pudrem, najlepiej z porcją świeżo ubitej śmietany, albo lodami.

