Reklama

Serowe pyszności ze sporą ilością sezonowych owoców. Porzeczki i ser doskonale smakują razem, dlatego warto zestawić je w pysznym i prostym placku.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy 1 żółtko, cukier puder i szczyptę soli (3 g), zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.

  • krok 2

    Na masę: żelatynę moczymy. Mleko łączymy z cukrem, skórką z cytryny, żółtkami i solą. Mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, studzimy.

  • krok 3

    Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu razem z twarogiem, mieszamy.

  • krok 4

    Porzeczki myjemy, osuszamy odrywamy od szypułek.

  • krok 5

    Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę 30x20 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C. Studzimy.

  • krok 6

    Na cieście układamy połowę owoców. Przykrywamy masą twarogową, wyrównujemy. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy resztą kolorowych porzeczek.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady:

Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama