
Placek serowy z porzeczkami
- masło: 200 g
- żółtko: 2 szt.
- cukier puder: 80 g
- sól: 6 g
- mąka: 300 g
- żelatyna: 5 g
- mleko: 60 ml
- cukier: 110 g
- twaróg: 250 g
- czerwona porzeczka: 800 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy 1 żółtko, cukier puder i szczyptę soli (3 g), zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
krok 2
Na masę: żelatynę moczymy. Mleko łączymy z cukrem, skórką z cytryny, żółtkami i solą. Mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, studzimy.
krok 3
Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu razem z twarogiem, mieszamy.
krok 4
Porzeczki myjemy, osuszamy odrywamy od szypułek.
krok 5
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę 30x20 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C. Studzimy.
krok 6
Na cieście układamy połowę owoców. Przykrywamy masą twarogową, wyrównujemy. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy resztą kolorowych porzeczek.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

