Reklama

Przepisy z ciasta francuskiego i kurczaka - Placek w kratkę z kurczakiem

Składniki:

paczka francuskiego ciasta mrożonego
15 dag marchwi
40 dag cukinii
sól
2 pory
cebula
2 łyżki masła
pieprz
25 dag wędzonego kurczaka
10 dag tartego sera (np. gruyère)
3 jajka
250 ml gęstej śmietany
2 łyżki posiekanych ziół (bazylia, natka pietruszki, szczypior)
3 łyżki oliwy

Kroki przygotowania:

Ciasto rozmrozić w lodówce i wylepić nim formę; trzymać w chłodnym miejscu. Obraną marchew i jedną nieobraną cukinię pokroić (każdą) na dziesięć cienkich długich plasterków. Obciąć końce plastrów, aby były jednakowej długości. Plasterki warzyw włożyć do cedzaka, oprószyć solą. Zostawić do obcieknięcia na 30 min.
Pory, cebulę i pozostałe cukinie pokroić w talarki, smażyć na maśle na średnim ogniu przez 8 min. Posolić, oprószyć pieprzem i wymieszać. Pozostawić do schłodzenia. Masę z porów, cebuli i cukinii rozprowadzić na cieście, rozłożyć kurczaka pokrojonego na kawałki i posypać tartym serem.
Jajka wymieszać ze śmietaną i ziołami. Przyprawić solą i pieprzem, wylać na placek. Marchew i cukinię osuszyć, zrobić z nich kratkę na wierzchu placka. Posmarować oliwą i piec 10 min w temperaturze 200°C, zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze 20 min. Wystudzić na ruszcie.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama