
Ciasto Wenus
- jajka: 4 szt.
- cukier: 0.75 szklanki
- mąka krupczatka: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- jajka: 4 szt.
- cukier: 0.75 szklanki
- mąka krupczatka: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
- ser z wiaderka: 250 g
- galaretka cytrynowa: 2 szt.
- cukier puder: 2 łyżki stołowe
- śmietana 30%: l
- śnieżka: 1 szt.
- dżem owocowy: 1 szt.
- cukier: 2 łyżki stołowe
- masło: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Ciasto Wenus – przepis:
Pierwszy biszkopt:
Na początek należy oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę i dodać cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tak powstałą maśe na biszkopt na ciasto Wenus należy wylać na blaszkę i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pierwszy biszkopt należy piec przez 20 minut. Następnie drugi biszkopt należy wykonać tak samo jak biszkopt pierwszy.
krok 2
Następnie ser trzeba zmielić i zmiksować z cukrem i tężejącą galaretką cytrynową. Galaretkę należy rozpuścić w 0,5 l wody. Potem śmietanę należy ubić ze śnieżką (albo z rozpuszczoną żelatyną) i dodać do masy serowej. Następnie oba biszkopty trzeba przełożyć masą serową. Placek Wenus należy posmarować po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.

krok 3
Na koniec należy roztopić masło na patelni, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Wszystkie składniki należy uprażyć na złoty kolor i wyłożyć na dżem. Ciasto Wenus jest gotowe do podania.


