
Ciasto drożdżowe z borówkami
- mleko: 200 ml
- drożdże: 50 g
- mąka pszenna: 960 g
- cukier: 260 g
- masło: 325 g
- jajka: 4 szt.
- cukier waniliowy: 10 g
- borówki amerykańskie: 300 g
Sposób przygotowania
krok 1
Rozczyn: mleko podgrzewamy w rondelku, żeby było ciepłe (ale nie może być gorące). Przelewamy do miski i mieszamy z pokruszonymi drożdżami, łyżką mąki i cukru (po 10 g). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 min.
krok 2
Masło: roztapiamy w rondelku na małej mocy palnika. Kiedy jest już płynne, odstawiamy do ostygnięcia.
krok 3
Zagniatanie ciasta: do dużej miski przesiewamy 800 g mąki. Dodajemy 200 g cukru, i wbijamy jajka. Następnie przekładamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i łączymy składniki dużą drewnianą łyżką. Na koniec dodajemy roztopione masło i cukier waniliowy. Ciasto zagniatamy ręcznie lub przy pomocy miksera z hakami. Odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godz.
krok 4
Kruszonka: w osobnej misce rozcieramy palcami 125 g mąki, 50 g cukru i 125 g zimnego masła. Gdy uzyskamy konsystencję kruszonki, przykrywamy miskę folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
krok 5
Borówki: myjemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniku papierowym.
krok 6
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Prostokątną formę o wymiarach ok. 26×37 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 7
Pieczenie: wyrośnięte ciasto przekładamy na blachę i rozprowadzamy równomiernie. Na wierzch wykładamy borówki i wciskamy je delikatnie w ciasto. Całość posypujemy kruszonką. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 50 min.
krok 8
Ciasto drożdżowe z borówkami jest gotowe: wyjmujemy je z piekarnika, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie kroimy w kwadraty.

