Ciasto z kaszą manną bez pieczenia
- kasza manna: 1 szklanka
- cukier: 200 g
- kakao: 3 łyżki stołowe
- masło: 250 g
- herbatniki: 40 szt.
- mleko: 1 l
Sposób przygotowania
krok 1
Wsypcie kaszę mannę do 250 ml mleka w temperaturze pokojowej. Odstawcie. Dzięki temu ziarenka trochę napęcznieją. Gdybyście wsypali suchą kaszę bezpośrednio do garnka z gorącym płynem, powstałyby nieestetyczne grudki. W międzyczasie zagotujcie pozostałe mleko. Dodajcie drobny biały cukier (może być też trzcinowy) oraz masło (najlepiej pokrojone w kostkę, by równomiernie się topiło). Co jakiś czas mieszajcie i poczekajcie, aż składniki się połączą. Możecie wlać kilka kropli esencji waniliowej lub ulubionego aromatu. Ciasto z kaszą manną bez pieczenia skorzysta na przykład na zapachu migdałowym lub rumowym.

Make eat easy krok 2
Dodajcie kaszę mannę wymieszaną z mlekiem do garnka. Róbcie to stopniowo i cały czas mieszajcie gorącą masę. Dzięki temu zapobiegniecie powstawaniu grudek. Gotujcie budyń na małym ogniu przez około 5–10 minut lub do momentu, aż zgęstnieje. Uważajcie, żeby się nie przypalił. Co jakiś czas go przemieszajcie.

Make eat easy krok 3
Przed koniec gotowania dodajcie kakao. Przesiejcie je wcześniej przez drobne sitko, inaczej w gorącym budyniu sklei się w grudki. Dokładnie wymieszajcie masę grysikową. Gotujcie jeszcze przez chwilę, a kiedy będziecie zadowoleni z konsystencji (po schłodzeniu jeszcze stężeje), zdejmijcie z palnika. Lekko przestudźcie.

Make eat easy krok 4
Przygotujcie foremkę o wymiarach 30x24 cm. By szybkie ciasto z kaszy manny nie przebarwiło się od styczności z metalem, zabezpieczcie blaszkę folią spożywczą lub pergaminem. Ułóżcie na spodzie jasne maślane herbatniki (alternatywnie wybierzcie ciastka pełnoziarniste). Jeśli jest taka potrzeba, dotnijcie je nożem do kształtu foremki, tak żeby dokładnie pokryć całe dno.

Make eat easy krok 5
Wylejcie jeszcze ciepłą grysikową masę czekoladową na spód z herbatników. Wyrównajcie szpatułką lub łyżką. Przykryjcie drugą warstwą ciastek. Wystudźcie placek z kaszy manny do temperatury pokojowej, a następnie włóżcie do lodówki. Chłodzenie to niezbędny krok (jego czas nie został uwzględniony w klasyfikacji dania). Po pierwsze, masa musi całkiem zastygnąć, po drugie herbatniki muszą zmięknąć na tyle, żeby dały się pokroić bez kruszenia.

Make eat easy krok 6
Pokrójcie ciasto w prostokąciki rozmiaru herbatników. Przed podaniem udekorujcie je kakao przesianym przez drobne sitko. Nie posypujcie go zbyt obficie, dobrze jest zachować kontrast kolorystyczny między czekoladowym wnętrzem a jasnymi herbatnikami. Do posypki możecie wmieszać szczyptę cynamonu.

Make eat easy



