
Placek z mięsem w galarecie
- kaczka: 1 kg
- kurczak: 1 kg
- udka z indyka: 90 dag
- wątróbka drobiowa: 50 dag
- boczek: 15 dag
- podgardle: 40 dag
- jajka: 6 szt.
- śmietana 18%: 50 g
- szalotka: 5 szt.
- pistacje: 100 g
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- seler naciowy: 1 szt.
- żelatyna: 12 g
- porto: 100 ml
- koniak: 100 ml
- cukier: 10 g
- sól: 45 g
- pieprz czarny: 2 szczypty
- mąka: 1 kg
- masło: 240 g
- smalec: 120 g
Sposób przygotowania
krok 1
Pierwszego dnia z drobiu usuwamy wszystkie kości i zachowujemy je. Wycinamy duże filety i kroimy w grube paski, mieszamy z połową przypraw (alkohole, cukier, pieprz i sól), foliujemy i odkładamy do lodówki. Resztę mięsa siekamy razem z podgardlem, wątróbką, boczkiem i 3 szalotkami. Otrzymany farsz ważymy (powinien mieć ok. 1 kg). Mieszamy z jajkami, śmietaną i resztą przypraw (alkohole, cukier, pieprz i sól). Zawijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce.

krok 2
Na ciasto: za pomocą robota mąkę mieszamy z masłem, smalcem i solą. Dodajemy jajka i ok. 200 ml wody, mieszamy, aż masa się połączy, zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folię, odkładamy w chłodne miejsce.

krok 3
Do dużego garnka wkładamy kości i pozostałe resztki mięsne, marchewkę, cebulę i seler. Doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, przez 2 godz. Odcedzamy, studzimy, wstawiamy do lodówki.

krok 4
Drugiego dnia wyjmujemy farsz i mięso. Do farszu dodajemy pistacje, mieszamy. Ciasto ważymy (powinno być ok. 1,7 kg). Odcinamy kawałek o wadze 80 dag, rozwałkowujemy tak, aby otrzymać kwadrat 40 x 40 cm. Układamy ciasto na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Na cieście rozsmarowujemy warstwę farszu o wymiarach 30 x 30 cm. Na tym układamy na przemian paski mięsa, posiekane szalotki. Powtarzamy do wykorzystania całego mięsa. Ostatnia warstwa powinna być z farszu.

krok 5
Rozwałkowujemy pozostałe ciasto; powinno być większe niż dno. Ciastem przykrywamy farsz, usuwając powietrze i dobrze sklejając boki. Nadmiar ciasta odcinamy, zawijamy brzegi. Mocno ściskamy, aby je dobrze skleić. Wycinamy 5 otworów na kominki (jeden pośrodku), papier do pieczenia zwijamy w rurki i wtykamy je w otwory, aby odprowadzały nadmiar pary ze środka.

krok 6
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Z pozostałego ciasta wycinamy kilka ozdóbek i przyklejamy je na wierzchu, po czym całe ciasto smarujemy rozmąconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Po 15 min obniżamy temp. do 170°C i pieczemy jeszcze przez 1 godz. Obracamy ciasto od czasu do czasu, aby miało jednakowy kolor. Gdy nabierze złocistej barwy, odstawiamy do całkowitego ostudzenia.

krok 7
W tym czasie wywar redukujemy do objętości ok. 500 ml. Kosztujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy w zimnej wodzie. Dodajemy ją do gorącego wywaru, mieszamy. Pozostawiamy do ostudzenia. Kiedy ciasto będzie zupełnie zimne, usuwamy kominki i za pomocą lejka przez środkowy otwór wlewamy do środka zimny płyn. Owijamy mocno folią i przechowujemy ciasto co najmniej dzień, a najlepiej 2 dni w chłodnym miejscu. Podajemy pokrojone w plastry.


