Reklama

Przepis na duży placek ziemniaczany z szynką

Składniki:

75 dag kartofli
duża cebula
2 ząbki czosnku
1/2 pęczka dymki ze szczypiorem
20 dag szynki gotowanej
3–4 łyżki oleju
1 i 1/2 łyżki mąki
2 jajka
sól
biały pieprz
tarty parmezan do posypania

Kroki przygotowania:

Kartofle obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Obraną cebulę i czosnek drobno siekamy. Dymkę ze szczypiorem kroimy w cienkie krążki. Część szczypioru odkładamy. Szynkę kroimy w paski i lekko podsmażamy na łyżce oleju. Wszystkie składniki mieszamy w misce z mąką, jajkami, solą i białym pieprzem. W głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, wkładamy masę ziemniaczaną i wyrównujemy łopatką. Placek smażymy pod przykryciem ok. 15 min, aż spód się ładnie przyrumieni. Dobrze ścięty placek odwracamy na drugą stronę, zsuwając go delikatnie na talerz, przykrywamy drugim i ponownie zsuwamy na patelnię, dodając resztę oleju. Smażymy dalsze 15 min na małym ogniu, aż będzie gotowy. Patelnię zdejmujemy z ognia i pozostawiamy w niej placek na ok. 10 min. Posypujemy tartym parmezanem, dzielimy na 4 porcje i podajemy od razu.

Reklama

Porady:

Zobacz też: przepis na placek ze śliwkami

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama