
Placki kukurydziane
- kukurydza konserwowa: 200 g
- cebula dymka: 2 szt.
- cukinia: 50 g
- papryka wędzona: 4 g
- mąka kukurydziana: 50 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- soda oczyszczona: 2 g
- jajka: 5 szt.
- mleko: 40 ml
- słodki sos chili: 60 ml
- limonka: 1 szt.
- olej: 15 ml
- sałata: 100 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal465
- tłuszcz21g
- węglowodany44g
- błonnik5g
- białko23g
Sposób przygotowania
krok 1
Warzywa: cukinię trzemy na tarce i pozostawiamy na chwilę w misce, po czym odciskamy sok. Dododajemy do niej kukurydzę, dymkę, paprykę, mąkę, sodę, proszek do pieczenia, 1 jajko, mleko i wędzoną paprykę. Mieszamy i odstawiamy.
krok 2
Dressing chilli: w małej miseczce mieszamy słodki sos chilli (około 4 łyżek) z sokiem z 1 limonki.
krok 3
Smażenie: na dużej nieprzywierającej patelni rozgrzewamy olej i nakładamy cztery porcje ciasta. Układamy je w taki sposób, aby nie stykały się krawędziami. Gdy spód się zarumieni, odwracamy placki kukurydziane i smażymy na drugiej stronie jeszcze przez 3 minuty, do zarumienienia.
krok 4
Jajka w koszulkach: w dużym garnku zagotowujemy wodę. Ostrożnie wbijamy jajka na wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Białka jajek w koszulkach powinny być ścięte, a żółtka płynne. Wyjmujemy jajka łyżką cedzakową. Placki kukurydziane podajemy z jajkiem w koszulce ze świeżymi liśćmi sałaty i dressingiem chilli.

