
Placki owsiane
- płatki owsiane: 85 g
- mleko: 125 ml
- jajka: 1 szt.
- jabłka: 150 g
- cynamon: 4 g
- mąka pszenna: 15 g
- olej rzepakowy: 20 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Płatki owsiane wsypujemy do miski, zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut, aby spęczniały.
krok 2
Jabłko obieramy, kroimy na pół, wybieramy gniazdo nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki. Mieszamy razem z płatkami. Możemy dosłodzić placki przez dodanie rozgniecionego widelcem banana lub pominąć ten krok, jeżeli nie przepadamy za zbyt słodkim smakiem.
krok 3
Do miski z płatkami wbijamy jajko, dodajemy olej, mąkę (zamiast pszennej możemy użyć np. owsianą lub orkiszową) i cynamon. Całość dokładnie mieszamy.
krok 4
Rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie wykładamy łyżką równe porcje ciasta, formując cienkie (ok. 0.5 cm) placuszki. Smażymy na średniej mocy palnika przez około 3-4 minuty, co jakiś czas przewracając na drugą stronę, aż się zarumienią.
krok 5
Placki z płatków owsianych możemy również usmażyć na dwóch łyżkach oleju (np. kokosowego lub rzepakowego). Skracamy wtedy czas smażenia do 2-3 minut.
krok 6
Placki owsiane najlepiej smakują jeszcze ciepłe, polane jogurtem naturalnym i miodem. Latem możemy serwować je z ulubionymi owocami, np. borówkami lub malinami, a zimą z konfiturą ze śliwek.

