
Placki z batatów
- bataty (słodkie ziemniaki): 1 kg
- cebula: 200 g
- czosnek: 10 g
- jajka: 2 szt.
- mąka pszenna: 40 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- sól: 5 g
- pieprz czarny: g
- słodka papryka: 4 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Bataty obieramy i myjemy. Obieramy cebulę i czosnek. Bataty i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach (możemy również zetrzeć warzywa na dużych oczkach, będą wtedy przypominały szwajcarskie placki rosti), czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski i przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką.
krok 2
Do miseczki wbijamy jajka i roztrzepujemy na jednolitą masę. Jajka wlewamy do startych warzyw, wsypujemy mąkę, dolewamy oliwę i dobrze mieszamy.
krok 3
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a następnie łyżką nakładamy jednakowe porcje startych batatów, formując okrągłe placki. Pieczemy 40 minut do czasu, aż brzegi placków będą rumiane. Podajemy lekko przestudzone.
krok 4
Chrupiące placki z batatów świetnie smakują z dodatkiem sosu czosnkowego i świeżej bazylii. Możemy podać je także ze śmietaną i pomidorami lub w wersji na słodko, z odrobiną cynamonu i ulubionymi owocami.

