
Placki z batatów na słodko
- bataty (słodkie ziemniaki): 325 g
- jajka: 2 szt.
- ricotta: 150 g
- pomarańcze: 400 g
- olej rzepakowy: 30 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- ekstrakt waniliowy: 3 ml
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal228
- tłuszcz9g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany24g
- cukry16g
- błonnik4g
- białko10g
Sposób przygotowania
krok 1
Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy przez 5 minut w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy (możemy je również ugotować na parze przez ok. 7-8 minut). Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut.
krok 2
Pomarańcze i grejpfruty parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę pomarańczy na najmniejszych oczkach. Cytrusy obieramy i kroimy na małe cząstki. Liście świeżej mięty siekamy na drobno.
krok 3
Do batatów dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy, ricottę, proszek do pieczenia i dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia w jednolitą masę.
krok 4
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej rzepakowy i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, delikatnie wykładamy porcję ciasta, formując łyżką niewielkie placuszki. Smażymy przez 2-3 minuty, aż brzegi będą delikatnie ścięte, a spód rumiany. Następnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowe placki przekładamy na czysty talerz.
krok 5
Placki z batatów na słodko podajemy z cytrusami i listkami świeżej mięty. Doskonałym dodatkiem będzie również daktylowa fit nutella.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

