Reklama

Placki z batatów na słodko to oryginalny i zdrowy pomysł na śniadanie lub podwieczorek. Doskonałe dla osób z nietolerancją glutenu. Są mięciutkie, z dodatkiem kremowego serka ricotta i wanilią. Świetnie smakują na ciepło, w towarzystwie soczystych cytrusów oraz świeżej mięty. Możemy podać je również z fit nutellą na bazie daktyli. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na placki z batatów na słodko.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal228
  • tłuszcz9g
  • tłuszcz nasycony4g
  • węglowodany24g
  • cukry16g
  • błonnik4g
  • białko10g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Bataty myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i podgrzewamy przez 5 minut w kuchence mikrofalowej na maksymalnej mocy (możemy je również ugotować na parze przez ok. 7-8 minut). Gdy będą miękkie, rozgniatamy widelcem i pozostawiamy do ostygnięcia na 10 minut.

  • krok 2

    Pomarańcze i grejpfruty parzymy i myjemy. Ścieramy skórkę pomarańczy na najmniejszych oczkach. Cytrusy obieramy i kroimy na małe cząstki. Liście świeżej mięty siekamy na drobno.

  • krok 3

    Do batatów dodajemy ekstrakt waniliowy, skórkę z pomarańczy, ricottę, proszek do pieczenia i dwa jajka. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia w jednolitą masę.

  • krok 4

    Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy olej rzepakowy i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie dobrze rozgrzany, delikatnie wykładamy porcję ciasta, formując łyżką niewielkie placuszki. Smażymy przez 2-3 minuty, aż brzegi będą delikatnie ścięte, a spód rumiany. Następnie przewracamy je na drugą stronę i smażymy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowe placki przekładamy na czysty talerz.

  • krok 5

    Placki z batatów na słodko podajemy z cytrusami i listkami świeżej mięty. Doskonałym dodatkiem będzie również daktylowa fit nutella.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama