Porady:
- Jeśli zetrzemy cukinię na tarce o drobnych oczkach, wyjdą bardziej miękkie i zwarte, natomiast te z grubych oczek będą bardziej cienkie i chrupiące.
- Co zrobić żeby placki z cukinii były chrupiące? Kluczem do sukcesu jest bardzo dokładne odsączenie startego warzywa z nadmiaru wody. W tym celu należy posolić cukiniowe wiórki i odstawić je na 15–20 minut, a następnie mocno odcisnąć je w dłoniach lub na sitku lub gazie.
- Placki z cukinii nie nasiąkną tłuszczem, jeśli będziemy smażyć je na mocno rozgrzanym oleju. Należy jednak pilnować, żeby nie był on za mocno nagrzany, gdyż wtedy błyskawicznie spalą się na zewnątrz, a w środku pozostaną surowe. Najlepiej użyć do tego patelni z grubym dnem.
- Gotowych placków nie wolno układać na kupce jeden na drugim, gdyż wtedy szybko zmiękną i utracą całą swoją chrupkość. Najlepiej rozłożyć usmażone placuszki na dużym talerzu, wyłożonym ręcznikiem papierowym. Dzięki temu oddadzą nadmiar tłuszczu i będą idealnie chrupiące.
Lubicie chrupiące placki? Wypróbujcie też placki ziemniaczane z cukinią!
Notka redakcyjna:
Placki z cukinii – przepis podstawowy i dodatki
Do przygotowania tego przepisu wystarczą tylko 3 składniki, czyli cukinia, jajko i mąka. Do tego wystarczy już tylko szczypta soli i gotowe! Podstawową wersję można jednak wzbogacić przeróżnymi ziołami, przyprawami i dodatkami. Co dodać do placków z cukinii, aby podkręcić ich smak i aromat? Szczególnie dobrym połączeniem będzie:
- słodka papryka,
- suszony czosnek,
- płatki chilli,
- pieprz kajeński,
- szczypiorek,
- natka pietruszki,
- suszona bazylia,
- oregano,
- zioła prowansalskie,
- świeża mięta,
- świeża melisa.
Z czym podawać placki z cukinii?
Placki z cukinii są pyszne solo, ale jeszcze lepiej smakują ozdobione śmietaną lub gęstym jogurtem typu greckiego. Jeśli mamy więcej czasu, warto przygotować aromatyczny sos:
- jogurtowy,
- czosnkowy,
- ziołowy,
- koperkowy,
- tzatziki,
- grzybowy.
Fanom mięs z pewnością posmakują placki z cukinii z gulaszem. Sprawdzi się tu zarówno potrawka z wieprzowiny, wołowiny, jak i drobiu. W wersji bezmięsnej proponujemy placki z cukinii z serem. Do tego wariantu możemy użyć zarówno twardych serów typu parmezan, grana padano, cheddar, jak i mozzarelli, fety i camemberta. Innym pomysłem na smaczny dodatek do placków jest łosoś wędzony. Do takiego połączenia najlepiej pasuje jogurt naturalny, świeży koperek i plasterek cytryny.
Placki z cukinii inaczej
Placki z cukinii świetnie smakują również z dodatkiem innych warzyw. Te składniki sprawią, że danie będzie nie tylko smaczniejsze, ale i kolorowe. Do masy warto dodać:
- startą marchewkę,
- drobne paski papryki,
- podsmażone pieczarki.
Dbacie o linię, a może unikacie ciężkostrawnych potraw? Fit placki z cukinii można przygotować także w piekarniku. Wystarczy wyłożyć blachę papierem do pieczenia i uformować na niej placuszki, a następnie zapiekać je przez około 20 minut w temperaturze 200 stopni.
Jeśli zależy nam na wysokobiałkowych plackach to do podstawowej receptury można dodać twaróg lub mielone mięso z kurczaka. Polecamy też bezglutenowe placki z cukinii, wystarczy zmienić mąkę pszenną na kukurydzianą lub jaglaną.
Mniej popularne, a równie pyszne wychodzą też placki z cukinii na słodko. Taką deserową wersję tego przepisu przygotujecie, zastępując sól i przyprawy na cukier, miód lub ulubiony słodzik.