Porady:
- Takie chrupiące placki z kapusty kiszonej warto podać z sosem, najlepiej czosnkowym, koperkowym lub tzatziki.
- Jeśli lubicie mocniejsze aromaty, sprawdzi się tu również sos grzybowy bądź pieczarkowy. Natomiast jeśli nie macie czasu na przygotowywanie sosu, wystarczy łyżka śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
- Do smażenia odpowiedni będzie olej rzepakowy, słonecznikowy lub kokosowy.
- Placki można również zrobić w wersji wegańskiej. Mleko zamieniamy na napój roślinny, np. sojowy lub ryżowy, a jajko na 3 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego namoczonego w wodzie.
- Macie ochotę na ten przepis, ale liczycie kalorie? Przygotujcie odchudzone placki z obniżoną wartością tłuszczu. Aby zrobić placki z kapusty kiszonej fit, wystarczy zamienić smażenie na pieczenie. Masę robimy tak samo, a następnie rozkładamy małe porcje na papierze do pieczenia i zapiekamy przez około 20 minut w 200 stopniach. Najlepiej na bieżąco kontrolować stopień upieczenia i wyjąć placki wtedy, gdy zrobią się złociste.
Notka redakcyjna:
Placki z kiszonej kapusty z dodatkami
Placki z kapusty można przygotować również różnymi innymi warzywami oraz ziołami. Poniżej znajdziecie kilka propozycji, które pasują do kapusty kiszonej:
- ziemniaki - ścieramy je na drobnych oczkach i surowe dodajemy do kapusty i ciasta. To z pewnością najpopularniejsza i najbardziej sycąca wersja.
- marchewka - idealnie komponuje się z kapustą, ścieramy ją na tarce. Z tym dodatkiem placki będą nieco bardziej słodkie.
- cukinia - drobno starta, sprawi, że danie będzie jeszcze bogatsze w wartościowe składniki.
- szpinak - to zdecydowanie propozycja warta uwagi. Odpowiedni będzie zarówno świeży, drobno pokrojony, jak i mrożony.
Możemy zmieniać smak placuszków, zmieniając przyprawy, robiąc je bardziej ziołowe lub pikantne. Odpowiedni tu będzie:
- majeranek,
- kminek,
- papryka mielona - słodka lub chili,
- szczypiorek,
- koperek.
Kapusta kiszona a kwaszona czym się różnią?
Bazą do tego dania jest oczywiście kapusta kiszona. Najlepsza będzie domowa, jeśli takiej nie mamy, z powodzeniem sprawdzi się też tu kapusta kupiona w sklepie. Zwróćmy jednak uwagę na jej skład. Zawsze wybierać kapustę kiszoną, a nie kwaszoną. Często mają one identyczny wygląd, jednak ta druga jest zdecydowanie uboższa w wartości odżywcze. Kapusta kiszona ma bowiem cenne dla naszego zdrowia bakterie fermentacji mlekowej, których kwaszona jest pozbawiona. Do niej dodaje się jedynie ocet z cukrem i konserwanty.
Inne potrawy z kapusty kiszonej
Kapusta kiszona to uniwersalny składnik, który możemy wykorzystać zarówno do szybkich surówek, jak i zup czy dań na ciepło. Oczywiście największą popularnością cieszy się w okresie świątecznym, kiedy to występuje na naszych stołach pod rozmaitymi postaciami, w towarzystwie grochu, z grzybami, w pierogach czy w bezmięsnym bigosie.
Z kapusty kiszonej zrobimy jednak też codzienne dania, idealne na rodzinny obiad. Najszybszym sposobem na jej wykorzystanie jest oczywiście przygotowanie surówki z kiszonej kapusty. Zrobimy z nią też przepyszne: