
Placki z kurczaka
- pierś z kurczaka: 1 kg
- majonez: 2 łyżki stołowe
- pieczarki: 250 g
- ser żółty: 100 g
- papryka: 1 szt.
- cebula: 2 szt.
- czosnek: 1 ząbek
- jajka: 3 szt.
- mąka: 4 łyżki stołowe
- lubczyk: 1 łyżeczka
- pasta curry: 1 łyżeczka
- zioła prowansalskie: 1 szczypta
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- olej: 5 łyżek stołowych
Sposób przygotowania
krok 1
Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby przygotować resztę składników. Pieczarki oczyszczamy, również drobno kroimy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do momentu aż wyparuje woda. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ja podgotowuję je kilka minut w wodzie, żeby zmiękły, a nie podsmażam, żeby nie dodawać jeszcze dodatkowego tłuszczu do placków.

krok 2
Do piersi z kurczaka wrzucamy ostudzone pieczarki, starty ser, pokrojoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wsypujemy płaską łyżeczkę startego lubczyku, curry i zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy. Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor, tak jak placki ziemniaczane.


