Reklama

Placki z kurczaka z dodatkiem papryki i cebuli urozmaicą każdy obiad. Wypróbujcie je na rodzinne spotkanie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piersi z kurczaka kroimy na drobne kawałeczki. Dodajemy do niej majonez i dokładnie mieszamy. Odstawiamy, aby przygotować resztę składników. Pieczarki oczyszczamy, również drobno kroimy i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu. Smażymy do momentu aż wyparuje woda. Cebulę i paprykę kroimy w kosteczkę. Ja podgotowuję je kilka minut w wodzie, żeby zmiękły, a nie podsmażam, żeby nie dodawać jeszcze dodatkowego tłuszczu do placków.

  • krok 2

    Do piersi z kurczaka wrzucamy ostudzone pieczarki, starty ser, pokrojoną cebulę i paprykę. Wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i dodajemy przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Wsypujemy płaską łyżeczkę startego lubczyku, curry i zioła prowansalskie. Przyprawiamy solą, pieprzem. Wszystko mieszamy. Taką masę kładziemy łyżką na patelnię i smażymy na tłuszczu na złoty kolor, tak jak placki ziemniaczane.

Porady:

Placki z kurczaka warto przygotowywać na patelni o nieprzywierającym dniem. Równie ważne jest jej grubość, aby ciepło rozchodziło się w równomierny sposób. Równie przydatnym gadżetem są łopatki, które ułatwiają przewrócenie placków na drugą stronę.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama