
Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą
- jajka: 2 szt.
- ricotta: 150 g
- mleko: 80 ml
- mąka: 115 g
- proszek do pieczenia: 3 g
- cukier puder: 24 g
- masło klarowane: 20 g
- kwaśna śmietana:
- pomarańcze: 480 g
- brązowy cukier: 55 g
- ekstrakt waniliowy: 5 ml
- masło: 40 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal478
- tłuszcz18g
- tłuszcz nasycony10g
- węglowodany66g
- cukry44g
- błonnik3g
- białko12g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem).
krok 2
Czerwone pomarańcze myjemy, parzymy i obieramy. Następnie cytrusy kroimy w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Masło (najlepsze będzie solone, sprawdzi się też też klasyczne śmietankowe) kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch owoców i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika.
krok 3
Jajka myjemy. Rozbijamy skorupkę i oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w dwóch oddzielnych miskach. Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski masa powinna zostać na miejscu).
krok 4
Do miski z żółtkami wrzucamy ricottę (możemy ją zastąpić serkiem kanapkowym o śmietankowym smaku), mleko (najlepsze będzie 3,8%) i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, cukier puder i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą, zachowując jak najwięcej powietrza.
krok 5
Na patelni z nieprzywierającą powłoką umieszczamy masło klarowane (sprawdzi się też masło zwykłe lub olej). Gdy będzie już rozgrzane, wykładamy ciasto (2 łyżki na porcję) i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy pieczone czerwone pomarańcze.
krok 6
Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe. Świetnie smakują w towarzystwie waniliowego kremu angielskiego.
Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

