Reklama

Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą są puszyste i serowe. Niezwykle delikatne, nie za słodkie, z mocno cytrusową nutą. Najlepiej smakują jeszcze na ciepło, polane waniliowym kremem angielskim, a w wersji fit – jogurtem naturalnym. Zamiast ricotty możemy użyć śmietankowego serka do kanapek, wyjdą równie pyszne. Sprawdźcie przepis na placki z ricotty, które zawsze się udają.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal478
  • tłuszcz18g
  • tłuszcz nasycony10g
  • węglowodany66g
  • cukry44g
  • błonnik3g
  • białko12g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza (160 z termoobiegiem).

  • krok 2

    Czerwone pomarańcze myjemy, parzymy i obieramy. Następnie cytrusy kroimy w plastry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Masło (najlepsze będzie solone, sprawdzi się też też klasyczne śmietankowe) kroimy w kostkę, wykładamy na wierzch owoców i posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy je z piekarnika.

  • krok 3

    Jajka myjemy. Rozbijamy skorupkę i oddzielamy żółtka od białek, umieszczając je w dwóch oddzielnych miskach. Białka ubijamy na sztywną pianę (po przechyleniu miski masa powinna zostać na miejscu).

  • krok 4

    Do miski z żółtkami wrzucamy ricottę (możemy ją zastąpić serkiem kanapkowym o śmietankowym smaku), mleko (najlepsze będzie 3,8%) i dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy mąkę, cukier puder i ponownie mieszamy. Następnie dodajemy białka i delikatnie łączymy je z masą, zachowując jak najwięcej powietrza.

  • krok 5

    Na patelni z nieprzywierającą powłoką umieszczamy masło klarowane (sprawdzi się też masło zwykłe lub olej). Gdy będzie już rozgrzane, wykładamy ciasto (2 łyżki na porcję) i smażymy na średnim ogniu przez 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Przekładamy je na talerze, a na wierzchu układamy pieczone czerwone pomarańcze.

  • krok 6

    Placki z ricotty z czerwoną pomarańczą podajemy jeszcze ciepłe. Świetnie smakują w towarzystwie waniliowego kremu angielskiego.

    Źródło: serwis partnerski www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama