
Placki gryczane ze szparagami i wędzonym łososiem
- cytryna: 5 plasterków
- kwaśna śmietana: 150 ml
- łosoś wędzony: 150 g
- szparagi: 1 pęczek
- olej rzepakowy: 2 łyżeczki
- masło: 50 g
- maślanka: 275 ml
- soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
- mąka pszenna: 100 g
- mąka gryczana: 100 g
- jajka: 1 szt.
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sól: 0.5 łyżeczki
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal468
- tłuszcz24g
- tłuszcz nasycony12g
- węglowodany40g
- cukry7g
- błonnik5g
- białko21g
Sposób przygotowania
krok 1
Jako pierwszy etap przygotowania placków gryczanych ze szparagami, roztapiamy masło. Następnie odstawiamy je do wystudzenia. Do dużej miski przesiewamy mąkę gryczaną, mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz 1/2 łyżeczki soli. Wszystko razem mieszamy. W drugiej misce mieszamy maślankę, jajko i wystudzone masło - można to zrobić ręcznie za pomocą trzepaczki albo użyć miksera. Teraz mieszamy suche składniki z mokrymi, aż powstanie gładka i jednolita masa.
krok 2
Patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu. Wlewamy olej. Gdy będzie odpowiednio ciepły, wrzucamy na niego szparagi - wcześniej należy je umyć oraz pozbawić zdrewniałych końcówek, a każdego szparaga przekroić na 2 części. Szparagi smażymy przez około 3-4 minuty, aż będą prawie miękkie.
krok 3
Zmniejszamy ogień i zdejmujemy szparagi z patelni. Teraz na blacie dzielimy szparagi na małe pęczki - każdy pęczek stworzy później jeden placek, więc dzielimy je proporcjonalnie. Optymalnie będzie, jeśli przypadnie po 2-3 szparagi na jeden placek. Pierwsze dwie części szparagów wykładamy na tłuszcz, a potem szybko za pomocą chochli nakładamy trochę ciasta na każdy pęczek. Powstaną okrągłe placki ze szparagami ukrytymi pod spodem. Smażymy, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, czyli szacunkowo przez około 2-3 minuty. Odwracamy i smażymy jeszcze przez 2 minuty, aż placki będą złociste. Zdejmujemy z ognia i analogicznie postępujemy z kolejnymi pęczkami szparagów.
krok 4
Na każdym talerzu układamy po 3 placki gryczane ze szparagami i dodajemy nieco wędzonego łososia. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany, dobrze zmielonym czarnym pieprzem i kawałkami cytryny do wyciskania. Zastanawiasz się, co pasuje do łososia wędzonego i szparagów? Możesz również wierzch placków gryczanych ze szparagami posypać pokruszoną fetą lub wzbogacić smak potrawy innym serem, np. pleśniowym.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/asparagus-pancakes-smoked-salmon

