
Placki ziemniaczane fit
- ziemniaki: 500 g
- cebula: 120 g
- jajka: 1 szt.
- sól: g
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, doprawiamy odrobiną soli, dobrze mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aż ziemniaki puszczą sok.
krok 2
Obieramy cebulę i ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy wodę z ziemniaków i dodajemy do nich startą cebulę (można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli lubimy ostrzejsze smaki), jajko i pieprz. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
krok 3
Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie łyżką nakładamy równe porcje startych ziemniaków. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.
krok 4
Gotowe placki ziemniaczane możemy podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorkiem lub z ulubionymi dodatkami, np. surówką z cukinii.

