Reklama

Placki ziemniaczane fit to danie, które pokochają miłośnicy ich klasycznej wersji. Starte ziemniaki, usmażone bez użycia tłuszczu, są równie pyszne i chrupiące, jednak pozostają niskokaloryczne. Poznajcie prosty przepis, dzięki któremu będziecie mogli cieszyć się wybornym smakiem placków ziemniaczanych, bez obawy o nadliczbowe kalorie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na dużych oczkach tarki. Przekładamy do miski, doprawiamy odrobiną soli, dobrze mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut, aż ziemniaki puszczą sok.

  • krok 2

    Obieramy cebulę i ścieramy na dużych oczkach. Odlewamy wodę z ziemniaków i dodajemy do nich startą cebulę (można również dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, jeśli lubimy ostrzejsze smaki), jajko i pieprz. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.

  • krok 3

    Dobrze rozgrzewamy patelnię z nieprzywierającą powłoką, a następnie łyżką nakładamy równe porcje startych ziemniaków. Smażymy około 2-3 minuty z obu stron na średniej mocy palnika, aż placki się zarumienią.

  • krok 4

    Gotowe placki ziemniaczane możemy podawać z odrobiną jogurtu naturalnego i szczypiorkiem lub z ulubionymi dodatkami, np. surówką z cukinii.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama