Placki ziemniaczane podawane z rukolą i jajkiem sadzonym
Warto urozmaicić dobrze znany przepis na placki ziemniaczane - dodaj bób i podaj z pysznym jajkiem sadzonym.
Składniki:
30 dag bobu
80 dag ziemniaków
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
sól, pieprz
4 łyżki oleju rzepakowego
4 jajka sadzone
2 łyżki masła
10 dag świeżej rukoli
Kroki przygotowania:
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 15–20 min, odcedzamy, po przestudzeniu łuskamy.
Ziemniaki obieramy, ścieramy na drobnej tarce. Mieszamy z jajkiem, mąką, ziarnami bobu oraz solą i pieprzem do smaku.
Rozgrzewamy na patelni olej, wykładamy ciasto, formując placki, smażymy je po 4–5 min z każdej strony.
Osobno rozgrzewamy masło, wybijamy jajka i smażymy aż do ścięcia się białka (żółtko powinno pozostać półpłynne).
Myjemy i osuszamy rukolę.
Placki wykładamy na talerze, przykrywamy listkami rukoli, na nie dajemy jajka sadzone, a na koniec całość oprószamy solą i grubo mielonym pieprzem.
Autorzy przepisu: Paweł Łukasik, Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl
Porady:
Zobacz też: chleb zapiekany z jajkiem


