Porady:
- Papier do pieczenia, na którym będziemy kłaść placki, możemy dodatkowo natłuścić niewielką ilością oleju. Dzięki temu łatwiej będzie przewracać placki i wyjdą bardziej rumiane.
- Placki z piekarnika możemy zrobić w formie na muffiny. Do każdego wgłębienia nakładamy po 1 łyżce masy z tartych ziemniaków. Placki z formy na muffiny pieczemy przez 25 min bez obracania.
- Ziemniaki można zetrzeć na drobnych oczkach. Wtedy konsystencja placków będzie bardziej jednorodna i spójna.
- Jeśli chcecie przygotować placki ziemniaczane bez mąki, sięgnijcie po mieszankę bezglutenową.
- W przepisie na wegańskie placki ziemniaczane z piekarnika wystarczy pominąć jajko.
Notka redakcyjna:
Z czym podawać pieczone placki ziemniaczane?
W zależności od tego, czy przygotowujemy je na obiad, czy na kolację, możemy wybrać bardziej sycące lub lżejsze dodatki.
- Placki ziemniaczane z piekarnika na obiad – możemy podać z sosem pieczarkowym, sosem z grzybów leśnych lub gulaszem. W wersji wegetariańskiej może to być gulasz z soczewicy, a w mięsnej – wieprzowy, wołowy lub węgierski. Do takiego zestawu świetnie pasuje sałata lub rukola z winegretem.
- Pieczone placki ziemniaczane na kolację – w lżejszej wersji doskonale smakują z sosem koperkowym lub aioli, a także z kremowym serkiem i wędzonym łososiem. Dodatkiem do nich mogą być pomidorki koktajlowe skropione oliwą z oliwek.
Placki ziemniaczano–warzywne z piekarnika
Do ciasta na placki ziemniaczane można dorzucić także inne warzywa korzeniowe – marchewkę, seler, pietruszkę, a także dynię, cukinię, paprykę czy szpinak. Najbardziej popularne połączenia to:
- pieczone placki ziemniaczane z cukinią – cukinię (może być ze skórką) ścieramy na tarce o grubych oczkach i mieszamy z tartymi ziemniakami. Odciskamy wodę i w dalszej części przygotowujemy placki zgodnie z przepisem,
- placki z dyni i ziemniaków z piekarnika – tym razem do miski ścieramy dynię i ziemniaki w proporcji pół na pół (po 500 g). Zamiast mąki pszennej dodajemy kukurydzianą, doprawiamy nie tylko solą i pieprzem, ale także słodką papryką i suszonymi ziołami, np. bazylią, tymiankiem czy oregano,
- pieczone placki ziemniaczane z pieczarkami – pokrojone w półplasterki pieczarki (200 g) i drobno posiekaną cebulę podsmażamy na patelni na małej ilości oleju. Studzimy i dodajemy do startych ziemniaków. Dalej przygotowujemy ciasto na placki, zgodnie z podstawowym przepisem.
Inne pomysły na placki ziemniaczane z piekarnika
- Pieczone placki ziemniaczane z batatów – zamiast klasycznych ziemniaków, ścieramy słodkie bataty. Możemy dodać do nich także startą cukinię i parmezan. Placki doprawiamy słodką papryką i czosnkiem.
- Placki ziemniaczane z serem żółtym – po obróceniu placków na drugą stronę kładziemy na wierzch plasterek żółtego sera. Do tego doskonale pasują pieczarki podsmażone z cebulą. W takiej, rozszerzonej wersji na placki kładziemy pieczarki, a na nie ser żółty – tarty lub w plasterkach.
- Pieczone placki z gotowanych ziemniaków – ciasto na placki przygotowujemy z ugotowanych wcześniej i przestudzonych ziemniaków. Dodajemy do nich jajko, mąkę i przyprawy. Mieszamy, wykładamy łyżką na blachę i pieczemy 20 min w temperaturze 200°C. Placki z gotowanych ziemniaków to popularna potrawa kuchni podhalańskiej, znana pod nazwą moskole. Tradycyjnie serwowane są z bryndzą lub skwarkami z wędzonego boczku.