Reklama

Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym robi się na tyle łatwo, że zawsze wychodzą dobrze. Wysmażone na złoty kolor są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Do tego polane kremowym, śmietanowym sosem grzybowym i posypane natką pietruszki zachwycają swoją prostotą. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym to doskonała sycąca propozycja dla wegetarian, ale mięsożercom też dostarczą niezapomnianych doznań smakowych.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Masa ziemniaczana: ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy je na sitko, pulpę ziemniaczaną dodatkowo dociskamy, żeby usunąć nadmiar soku. Odstawiamy na 3 minuty, żeby z soku wyodrębniła się skrobia. Z cebuli (40 g) zdejmujemy łupinę, siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki przekładamy do miski, do tego dodajemy łyżeczkę skrobi, mąkę, jajko, cebulę, solimy do smaku. Masę mieszamy.

    wero.ugc

  • krok 2

    Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej (ok. 50 ml). Gdy będzie gorący, łyżką nakładamy placki. Rozpłaszczamy je delikatnie, żeby były cienkie. Gdy zarumienią się z jednej strony, obracamy na drugą i również smażymy na złoty kolor. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

    wero.ugc

  • krok 3

    Pieczarki: wybieramy świeże i jędrne, niezbyt duże. Myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Z cebuli i czosnku zdejmujęmy łupinę. Cebulę (60 g) kroimy w niedużą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej (15 ml), przekładamy na nią cebulę. W momencie, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek i podsmażamy krótko.

    wero.ugc

  • krok 4

    Duszenie: dokładamy pieczarki i trzymamy je na ogniu dopóki cały płyn z nich nie odparuje, potrwa to mniej więcej 5 minut. Wtedy dodajemy masło i sól do smaku, mieszamy co chwilę, przez 2 minuty.

    wero.ugc

  • krok 5

    Sos pieczarkowy: do gotowych pieczarek wlewamy śmietankę, ustawiamy średnią moc palnika. Po chwili powinna zacząć gęstnieć. Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i zestawiamy sos z palnika.

    wero.ugc

  • krok 6

    Podawanie: na talerz przekładamy placki, polewamy je sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

    wero.ugc

Porady:

  • Jak sprawdzić czy olej na patelni jest już wystarczająco rozgrzany? Wystarczy skropić go odrobiną wody lub położyć symboliczną ilość masy ziemniaczanej, jeśli zaskwierczy, można już smażyć placki.
  • Zbyt gęsty sos pieczarkowy można rozcieńczyć wodą, mlekiem lub bulionem.

Notka redakcyjna:

Przyprawy i dodatki do placków ziemniaczanych z sosem pieczarkowym

  • Sok z cytryny – można na koniec, już po dodaniu śmietany, lekko skropić sos pieczarkowy odrobiną soku z cytryny. Delikatnie podkręci aromatyczność dania.
  • Koperek – idealnie pasuje do pieczarek. Można go dodać na patelnię razem z nimi.
  • Kolendra – świeża, zielona jest pachnącą alternatywą dla natki pietruszki.
  • Gałka muszkatołowa – jej lekko orzechowy aromat idealnie współgra z sosami śmietanowymi i beszamelem.

Z jaką surówką je podać?

Z daniem dobrze komponują się świeże, zimne surówki, takie jak:

Odpowiednie będą też ciepłe dodatki, np. duszone buraczki lub modra kapusta. Dobrym pomysłem na lato są placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym podane w towarzystwie zielonej sałaty z pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, czerwoną cebulą i sosem winegret.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama