Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym
- ziemniaki: 500 g
- mąka pszenna: 6 g
- cebula: 100 g
- czosnek: 2 ząbki
- mąka pszenna: 60 g
- jajka: 1 szt.
- sól: 8 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
- pieczarki: 500 g
- masło: 15 g
- śmietana 30%: 150 ml
- czosnek: 1 ząbek
- natka pietruszki: 13 g
- olej: 75 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Masa ziemniaczana: ziemniaki obieramy i myjemy, a następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Przekładamy je na sitko, pulpę ziemniaczaną dodatkowo dociskamy, żeby usunąć nadmiar soku. Odstawiamy na 3 minuty, żeby z soku wyodrębniła się skrobia. Z cebuli (40 g) zdejmujemy łupinę, siekamy w drobną kostkę. Ziemniaki przekładamy do miski, do tego dodajemy łyżeczkę skrobi, mąkę, jajko, cebulę, solimy do smaku. Masę mieszamy.

wero.ugc krok 2
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej (ok. 50 ml). Gdy będzie gorący, łyżką nakładamy placki. Rozpłaszczamy je delikatnie, żeby były cienkie. Gdy zarumienią się z jednej strony, obracamy na drugą i również smażymy na złoty kolor. Gotowe placki ziemniaczane wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.

wero.ugc krok 3
Pieczarki: wybieramy świeże i jędrne, niezbyt duże. Myjemy je i osuszamy ręcznikiem papierowym. W razie potrzeby obieramy je i kroimy w cienkie plasterki. Z cebuli i czosnku zdejmujęmy łupinę. Cebulę (60 g) kroimy w niedużą kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej (15 ml), przekładamy na nią cebulę. W momencie, gdy zacznie się szklić dodajemy czosnek i podsmażamy krótko.

wero.ugc krok 4
Duszenie: dokładamy pieczarki i trzymamy je na ogniu dopóki cały płyn z nich nie odparuje, potrwa to mniej więcej 5 minut. Wtedy dodajemy masło i sól do smaku, mieszamy co chwilę, przez 2 minuty.

wero.ugc krok 5
Sos pieczarkowy: do gotowych pieczarek wlewamy śmietankę, ustawiamy średnią moc palnika. Po chwili powinna zacząć gęstnieć. Doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) i zestawiamy sos z palnika.

wero.ugc krok 6
Podawanie: na talerz przekładamy placki, polewamy je sosem. Placki ziemniaczane z sosem pieczarkowym posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki.

wero.ugc


