Porady:
- Placki kokosowe najlepiej smakują tuż po usmażeniu, kiedy są ciepłe. Jeśli jednak po przygotowaniu, nie zjemy ich wszystkich, warto zapakować je szczelnie i wstawić do lodówki. W takich warunkach przechowujemy je przez maksymalnie 3 dni.
- Wybierajmy średniej wielkości ( rozmiar L) jajka dobrej jakości. Najlepiej sięgnąć po takie oznaczone numerem 0 (chów ekologiczny) bądź 1 (wolny wybieg).
- Olej kokosowy z powodzeniem zastąpimy masłem klarowanym. Jednak należy mieć na uwadze to, że produkt ten odznacza się lekko orzechowym aromatem.
- Placki smażymy na małym ogniu. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że się nie przypalą.
- Mleko krowie możemy zamienić na roślinne np. migdałowe, sojowe, owsiane. W ten sposób otrzymamy placki, które z powodzeniem mogą jeść również osoby unikające artykułów zawierających laktozę.
- Jeśli nie mamy sody oczyszczonej, bez problemu użyjemy proszku do pieczenia. Dodajemy go wtedy w nieco większej ilości, bo 4 g.
- Ciasto na placki możemy wzbogacić o 1-2 łyżki wiórków kokosowych. Ich dodatek rewelacyjnie podkręci smak i aromat deseru.
Notka redakcyjna:
Placki kokosowe – z czym je podać?
Placki kokosowe wspaniale sprawdzą się na lekkie śniadanie lub podwieczorek. Z powodzeniem możemy podać je same bez dodatków. Jeśli jednak chcemy nieco wzbogacić ich smak i nadać pięknego wyglądu warto udekorować je:
- polewą czekoladową – skrywa w sobie dużą ilość gorzkiej czekolady, która wspaniale komponuje się z kokosowymi plackami,
- owocami – najlepiej sprawdzą się świeże owoce np. truskawki, maliny, borówki, jagody. Warto sięgnąć po nie latem. W ostateczności możemy użyć mrożonych produktów, jednak należy je wcześniej rozmrozić i osuszyć z nadmiaru wody,
- orzechami – możemy je zblanszować i uprażyć na suchej patelni. W takim wydaniu będą bardziej chrupiące. Polecamy połączyć je z polewą czekoladową,
- miodem – to bogate źródło witamin oraz soli mineralnych. Jego dodatek fantastycznie wzbogaci wartość odżywczą deseru,
- cukrem pudrem – jeśli chcemy podkręcić jego smak, polecamy wymieszać go z niewielką ilością przypraw korzennych np. z cynamonem,
- bitą śmietaną – jest lekka i aksamitna. Możemy połączyć ją z serkiem mascarpone – będzie wtedy niesamowicie kremowa,
- domową nutellą – stanowi zdrowszą alternatywę dla gotowego produktu ze sklepu. Przygotujemy ją na bazie orzechów laskowych, mleka, czekolady, oleju kokosowego i miodu,
- polewą owocową – żeby ją zrobić należy wymieszać owoce z niewielką ilością wody, a następnie podgrzewać je w rondelku na małym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę ziemniaczaną. Całość mieszamy, aż powstanie sos o jednolitej konsystencji.
Placki kokosowe – inne warianty
Do ciasta na placki kokosowe możemy również dodać:
- jabłka – należy je umyć, obrać, a następnie zetrzeć i wymieszać z pozostałymi składnikami,
- banana – rozgniatamy go widelcem, a następnie dodajemy do ciasta. W takiej sytuacji możemy zrezygnować z cukru – owoc rewelacyjnie osłodzi nasz deser,
- czekoladę – wystarczy ją posiekać na drobne kawałki i wsypać do miski z surową masą,
- jogurt – najlepiej sprawdzi się taki bez dodatku cukru – naturalny. Z powodzeniem zastąpimy nim mleko.
Placki kokosowe – wegańskie
Placki kokosowe możemy wykonać również w wegańskiej wersji. Składają się one z banana, mąki kokosowej, mąki orkiszowej, sody, oleju i mleka roślinnego. Owoc blendujemy, a następnie łączymy z resztą składników. Powinniśmy uzyskać masę o jednolitej konsystencji. Całość przykrywamy folią i odstawiamy na kilka minut. Placki smażymy na rozgrzanej patelni.