Porady:
- Z podanego przepisu otrzymamy około 20 placuszków.
- Dokładny czas smażenia kotletów z cukinii z serem żółtym może się różnić w zależności od ich wielkości. Placki o średnicy 8 cm potrzebują około 3–4 minut.
- Zastanawiacie się, jakiego sera użyć do przygotowania cukiniowych placuszków? Możecie sięgnąć po holenderską goudę lub angielski cheddar. Dobrze sprawdzi się również ementaler, mazdamer, parmezan lub ser tylżycki.
- Placki z cukinii z serem żółtym polecamy po wystudzeniu przykryć folią spożywczą i trzymać w lodówce. Dzięki temu zachowają świeżość przez około 3 dni. Warto je też zamrozić. Można je wtedy przechowywać przez 3 miesiące.
- Danie można także przyrządzić bez tłuszczu, w piekarniku. Placuszki z cukinii z serem piecze się przez około 15–20 minut w temperaturze 180°C.
- Do masy warto dodać mieszankę śródziemnomorskich ziół – na przykład oregano, tymianku i cząbru. Sprawdzi się też wędzona lub słodka papryka mielona.
- Jeśli chcemy przygotować chrupiące placki z cukinii z serem, obtoczmy je przed smażeniem w bułce tartej. Najlepiej wykorzystać panierkę panko, która składa się z większych płatków pszennego pieczywa i tworzy apetyczną, kruchą otoczkę.
- Sprawdźcie również nasz przepis na smaczne i pożywne placki z cukinii na słodko.
Notka redakcyjna:
Placuszki z cukinii z serem – inne wersje
Klasycznie placki z cukinii i sera przygotowuje się na bazie kilku nieskomplikowanych składników. Najważniejszym z nich jest świeże, młode warzywo o delikatnej skórce. Dodajemy do niego mąkę i jajka, żeby połączyć elementy w jedną całość. Ser żółty także pełni rolę spoiwa, a ponadto nadaje daniu pełny, satysfakcjonujący smak. Potrawę można też wzbogacić za pomocą innych składników i stworzyć na przykład:
- placki z cukinii z kurczakiem i serem – żeby zamienić podstawowy przepis na sycące danie pełne białka, dodajmy do masy pokrojone w kostkę i podsmażone na rumiano mięso drobiowe. Sprawdzi się zarówno soczysta pierś kurczaka, jak i indyka.
- placki z cukinii z serem feta – smak greckiego składnika świetnie podkreśli prosta mieszanka czosnku, koperku i szczypiorku. Można je również doprawić przy pomocy wyjątkowo aromatycznej przyprawy curry.
- placuszki z cukinii z serem i szynką – można wykorzystać produkt, który akurat mamy w lodówce, lub pokusić się o dodatek włoskiej lub hiszpańskiej szynki dojrzewającej. Sprawdzi się też boczek lub wędzona kiełbaska. Wystarczy pokroić je w drobną kostkę i dodać do masy.
- placki z cukinii i ziemniaków z serem – świetny sposób na przemycenie witamin do diety niejadków. Przypominają bowiem tradycyjną potrawę, którą zajadamy z kwaśną śmietaną lub cukrem. Placki ziemniaczane z cukinią można zrobić z dodatkiem białego sera twarogowego lub mozzarelli.
Z czym podawać placki z cukinii i sera?
Miękkie, rumiane i pyszne – takie właśnie są placki z cukinii z czosnkiem i serem. Chociaż świetnie spiszą się solo na lunch, obiad lub kolację, ich smak można wzbogacić za pomocą różnych sosów. Doskonale sprawdzą się na przykład:
- pesto pietruszkowe – to niezwykle proste i aromatyczne połączenie ziół, oliwy, parmezanu, orzechów nerkowca i czosnku. Nie tylko świetnie smakuje, ale też zachwyca głębokim zielonym kolorem. Każdy wie, że pesto doskonale komponuje się z makaronami, ale nie wszyscy zdają sobie sprawę, że jest też ciekawym sosem do placuszków z cukinii z serem. Zapewnia im dawkę ziołowej świeżości.
- salsa pomidorowa – znana także jako pico de gallo lub salsa fresca. To prosty sos z nutką czosnku, cebuli i kolendry. Warto dodać do niej posiekaną papryczkę jalapeño, która doda każdej potrawie odrobinę świeżej pikanterii.
- sos czosnkowy – na bazie jogurtu naturalnego i majonezu. Pasuje praktycznie do wszystkiego, zwłaszcza że z łatwością można regulować intensywność jego smaku. Placki z cukinii z serem żółtym świetnie smakują także z innymi sosami jogurtowymi lub śmietanowymi, na przykład z dodatkiem koperku lub startego zielonego ogórka.
- sos grzybowy – jedyny z listy, ale wcale nie gorszy, dodatek na ciepło. Najlepiej przyrządzać go późnym latem lub jesienią, kiedy nadszedł czas na zbieranie skarbów leśnego runa. Można go też zrobić na bazie pieczarek.
Smakowite placuszki z cukinii z serem warto podać z surówką lub świeżą, lekką mieszanką, na przykład zielonych liści i pomidorków koktajlowych. Sprawdzi się też sałata ze śmietaną. Danie polecamy wykorzystać jako dodatek do gulaszu mięsnego lub warzywnego, zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych.