Reklama

Jak dla mnie jest to nalepsza wersja placuszków z cukinii

Składniki:

0,5 kg cukinii/młoda może być ze skórką/
1 kostka sera białego/ 250 gram/
1 cebula i trochę pokrojonego szczypiorku
2 jajka
ok. 3-4 łyżki mąki
Sól i pieprz do smaku.

Kroki przygotowania:

Cukinię pozbawić nasion i zetrzeć na grubych oczkach tarki,
lekko posolić i ułożyć na sitku aby odciekła z nadmiaru płynu.
Potem jeszcze dodatkowo odcisnąć w ręku.
Ser ułożyć w misce i rozetrzeć go widelcem, dodać cukinię, szczypiorek i pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Dodać też jajka i mąki tyle , aby ciasto ładnie się trzymało.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Smażyć na rozgrzanym oleju.
Można podać je z cukrem, lub kwasną smietaną i cukrem Ew. sosem czosnkowym.
Ja próbowałam wszystkie wersje ale najbardziej smakowały mi z dżemem z cukinii własnej roboty.
Z tej porcji wychodzi ok. 18 sztuk placków.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama