
Placki z gotowanych ziemniaków
- ziemniaki: 500 g
- jajka: 2 szt.
- mąka: 0.75 szklanki
- proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
- sól: 2 g
- masło klarowane: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Jeśli nie mamy ugotowanych ziemniaków, należy je obrać i ugotować do miękkości. W takim przypadku do czasu przygotowania podanego powyżej należy doliczyć 30 minut. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę i przestudzamy.

iStock krok 2
Ugotowane ziemniaki na dziady łączymy z rozmąconymi jajkami, mąką, proszkiem do pieczenia i odrobiną soli. Jeśli robimy placki z gotowanych ziemniaków na słodko - w tym momencie możemy dosypać też cukier. Masę wyrabiamy i zwilżonymi dłońmi formujemy placuszki.

iStock krok 3
Rozgrzewamy masło na patelni i smażymy placuszki z gotowanych ziemniaków na średnim ogniu (średniej mocy płyty) z obu stron na złoty kolor. Serwujemy na ciepło posypane cukrem pudrem z dodatkiem sezonowych, ulubionych owoców. Można dodać też kwaśnej śmietany, syropu klonowego albo miodu. Takie placki z gotowanych ziemniaków mogą być też serwowane na wytrawnie - z twarożkiem, sałatką z nowalijek czy salsą pomidorową. Przepis jest na tyle uniwersalny, że placki z ziemniaków można podać na wiele sposobów - w zależności od tego co mamy w kuchni i lodówce.

iStock

