
Placuszki z ricotty
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 80 g
- ricotta: 125 g
- soda oczyszczona: 15 g
- jajka: 2 szt.
- masło: 15 g
- cukier: 15 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki na minimum 1 godz. przed smażeniem.
krok 2
Składniki mokre: masło roztapiamy i studzimy. Do miski dodajemy: umyte i rozbite jajka, serek, a także masło – mieszamy.
krok 3
Składniki suche: przesiewamy mąkę z sodą. Dosypujemy cukier.
krok 4
Ciasto: do mokrych składników dodajemy suche i mieszamy.
krok 5
Smażenie: na dobrej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu, smażymy niewielkie placuszki z ricotty, po około 2,5 minuty z każdej ze stron.

