
Pleśniak z rabarbarem
- mąka pszenna: 420 g
- cukier puder: 30 g
- masło: 200 g
- jajka: 5 szt.
- proszek do pieczenia: 7 g
- kakao: 20 g
- śmietana 18%: 15 ml
- cukier: 250 g
- mąka ziemniaczana: 15 g
- rabarbar: 1 kg
- bułka tarta: 10 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wymiarach 25x30 smarujemy masłem i posypujemy mąką. Białka oddzielamy od żółtek. Masło kroimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Rabarbar: usuwamy z niego liście, myjemy oraz kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Następnie przenosimy go do miski, posypujemy 30 g cukru i odstawiamy na ok. 30-50 minut. Po tym czasie odcedzamy go z wody.
krok 3
Ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę i cukier puder. Dodajemy masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Całość wyrabiamy dłońmi. Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki. Jeden z nich łączymy z kakao. Dwie części: jasną i ciemną wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Po tym czasie ścieramy je na tarce o grubych oczkach.
krok 4
Spód: trzecią część ciasta wałkujemy i wykładamy nią wcześniej przygotowaną formę. Całość wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Gotowy spód odstawiamy do ostygnięcia.
krok 5
Beza: białka przenosimy do dużej miski. Ubijamy je na wysokich obrotach dodając partiami 220 g cukru. Powinna powstać sztywna piana, którą na końcu delikatnie łączymy z mąką ziemniaczaną.
krok 6
Pleśniak z rabarbarem: podpieczony spód posypujemy bułką tartą. Następnie wykładamy na niego pokrojony rabarbar, który przykrywamy startym ciastem kakaowym i pianą z białek. Na końcu całość pokrywamy kawałkami jasnego ciasta. Pleśniak pieczemy przez 40 minut. Po tym czasie wypiek odstawiamy do ostygnięcia.
krok 7
Podanie: gotowy wypiek posypujemy cukrem pudrem i kroimy na kawałki.

