Reklama

Nie ma to jak ziemniaki z ogniska. Faszerowane kapustką mogą odegrać główną rolę podczas obiadu.

Składniki:

7-9 dużych ziemniaków
1 mała główka kapusty włoskiej
masło
Sól, pieprz
Vegeta do dań z ziemniaków

Kroki przygotowania:

Ziemniaki dokładnie umyć, osuszyć. Każdego osobno owinąć forią aluminiową i piec na grillu koło godziny. Co jakiś czas doglądąć, sprawdzając czy nie są już gotowe.
W tym czasie przygotować kapustkę. Posiekać ją i podsmażyć na maśle z dodatkiem wody. Dusić do momentu, gdy zmięknie. Kapustę doprawić solą i pieprzem, i odsączyć z nadmiaru wody.
Gdy ziemniaki będą miękkie (możne jednego przekroić na próbę w trakcie pieczenia), ściągnąć je z grilla przeciąć na pół. Wydrążyć z łup, uważając by ich nie rozerwać. Miąższ połączyć z kapustą, wymieszać i doprawić Vetegą. Farsz nałożyć do łupinek i wstawić do piekarnika na 10-15 min. Zapiekać aż wierzch będzie chrupiący i złoty.

Reklama

Porady:

Zobacz przepis: faszerowane kwiaty cukinii

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama