
Poffertjes – słodkie holenderskie naleśniki
- mąka pszenna: 250 g
- mleko: 250 ml
- drożdże: 15 g
- jajka: 2 szt.
- cukier: 15 g
- sól: 3 g
- ekstrakt waniliowy: 3 g
- cukier puder: 20 g
- masło: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: mleko podgrzewamy, ale uważamy, żeby nie było zbyt gorące. Powinno mieć temperaturę około 37°C. Rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
krok 2
Ciasto: mąkę, cukier i sól przesypujemy do miski. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników razem z ekstraktem waniliowym. Mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Możemy to zrobić za pomocą miksera. Miskę z ciastem na poffertjes przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 45 minut, dopóki nie podwoi objętości. Możemy również wstawić ją do piekarnika rozgrzanego do 40°C.
krok 3
Smażenie: patelnię rozgrzewamy i smarujemy masłem. Nakładamy małe porcje ciasta za pomocą łyżeczki. Mini naleśniki przekręcamy, kiedy na ich powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki. Zarumieniamy z obu stron. Zajmie to około 2–3 minut. Proces powtarzamy do wyczerpania całego ciasta.
krok 4
Podanie: gotowe racuchy przenosimy na talerze i kładziemy na nich pozostałe masło. Pod wpływem ciepła rozpuści się i rozpłynie po naleśnikach. Całość oprószamy cukrem pudrem.

