
Polędwiczki w sosie chrzanowym
- polędwica wieprzowa: 480 g
- śmietana 30%: 100 ml
- tarty chrzan: 30 g
- woda: 190 ml
- mąka pszenna: 15 g
- olej: 20 g
- masło klarowane: 30 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- oregano: 4 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: około 30 minut przed rozpoczęciem przygotowywania dania, wyjmujemy śmietankę oraz mięso z lodówki. Pieprz, sól i oregano mieszamy ze sobą.
krok 2
Polędwiczka wieprzowa: myjemy, suszymy, a kolejno za pomocą noża usuwamy z niej błonę. Kroimy mięso w poprzek w plastry o grubości ok. 1–1,5 cm. Następnie rozbijamy je lekko za pomocą tłuczka. Każdy plaster oprószamy solą wymieszaną z pieprzem i oregano.
krok 3
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy na nią plastry mięsa. Każdą polędwiczkę smażymy z obu stron, aż do zarumienienia. Następnie odkładamy je na talerz.
krok 4
Sos: na patelnię z olejem wrzuć niewielką ilość masła klarowanego i mąkę. Łączymy składniki. Następnie dodajemy wodę oraz chrzan. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą drewnianej łyżki.
krok 5
Polędwiczki w sosie chrzanowym: do powstałego sosu dodajemy polędwiczki i podgrzewamy całość jeszcze przez kilka minut. Na końcu wlewamy śmietankę. Wszystko dokładnie mieszamy.
krok 6
Podanie: polędwiczki w sosie chrzanowym podajemy w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.

