Porady:
- Jak przygotować polędwiczki wieprzowe, żeby były miękkie? Istotny tu jest czas obsmażania mięsa, chodzi o to, żeby tylko je zrumienić, 5 minut to czas maksymalny. Jeśli je przesmażymy to będą twarde i suche.
- Jeśli chcemy wydobyć z mięsa jeszcze więcej smaku, możemy zrobić je na bulionie warzywnym lub mięsnym. Można też do wody dodać 2 łyżki sosu sojowego (ok. 30 ml).
- Polędwiczki w sosie grzybowym z suszonych grzybów smakują równie dobrze. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio wcześnie je namoczyć – najlepiej zalać grzyby wrzątkiem i zostawić na całą noc.
- Dla urozmaicenia smaku, polecamy dodanie do polędwiczek w sosie śmietanowo-grzybowym odrobiny jakościowej brandy. Mięso dobrze komponuje się również z suszonymi śliwkami lub morelami. Wystarczy pokroić je na cienkie paski i dorzucić do sosu.
- By zagęścić sos do polędwiczek z grzybami, można dodać do niego 1 lub 2 łyżki mąki pszennej. Należy jednak robić to stopniowo – mąkę trzeba najpierw dokładnie rozetrzeć z odrobiną zimnej wody. Następnie łączy się ją z kilkoma łyżkami sosu i dopiero wtedy powstałą mieszankę przelewa się na patelnię.
- Do przygotowania polędwiczek wieprzowych duszonych z grzybami leśnymi najlepiej używać głębokiej patelni o grubym dnie.
- Jeżeli nie macie dostępu do świeżych lub suszonych grzybów leśnych, możecie przyrządzić polędwiczkę wieprzową z pieczarkami.
Notka redakcyjna:
Jakie grzyby do polędwiczki wieprzowej?
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym można przygotować z dodatkiem rozmaitych gatunków grzybów. Najpopularniejszym z nich jest – powszechnie występujący latem – podgrzybek. Sos z jego udziałem wyróżnia się aksamitnym, delikatnym, a zarazem głębokim, esencjonalnym smakiem.
Smaczny efekt uzyskać można także, dodając do sosu grzyby, takie jak maślaki, koźlarze, gąski czy opieńki. Ich smak dobrze wydobędą następujące składniki: masło, śmietana, natka pietruszki, koperek, tymianek, estragon, ziele angielskie, cebulka, czosnek, świeżo zmielony czarny pieprz.
Jeśli macie ochotę na łagodną i kremową wersję sosu grzybowego, polecamy przyrządzić go na bazie kurek oraz szczypiorku i śmietanki. Polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym będzie smakować równie dobrze, jeśli do jej przygotowania użyjemy prawdziwków. Ich smak warto wzbogacić dodatkiem masła, tymianku i rozmarynu oraz wytrawnego wina.
Jaka surówka do polędwiczek w sosie grzybowym?
Polędwiczki z grzybami będą się dobrze komponować z surówkami o dość delikatnym i neutralnym smaku. Mają one bowiem stanowić jedynie dodatek, a nie zdominować posiłek, w którym to pierwszoplanową rolę gra pyszny sos oraz miękkie, rozpływające się w ustach mięso.
Dobrym wyborem będzie więc surówka z kapusty pekińskiej, zielonego ogórka i papryki lub surówka z białej kapusty i koperku, czy też surówka z pora i jabłka. Smak polędwiczki z grzybami leśnymi świetnie podkreśli również domowa surówka z marchwi oraz selera.
Z czym podawać polędwiczki wieprzowe z grzybami leśnymi?
Polędwiczki wieprzowe duszone z grzybami leśnymi najczęściej serwuje się jako danie obiadowe. Warto więc podać je z sycącymi dodatkami, takimi jak np. kasza gryczana czy perłowa lub ryż. Mięso dobrze komponuje się również ze smakiem rozmaitych makaronów – wstążek, rurek i kokardek. Osobom dbającym o zdrową dietę polecamy sięgnięcie po ich pełnoziarniste wersje.
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym często podaje się też z maślanym, kremowym puree ziemniaczanym. Pasują do nich również domowe kluski, jak chociażby kopytka, kluski śląskie i kładzione czy szpecle. Niektórzy serwują je z kolei z upieczonymi w piekarniku warzywami korzeniowymi lub batatami.