
Polędwiczka ze szparagami
- polędwica wieprzowa: 500 g
- zielone szparagi: 250 g
- boczek wędzony: 100 g
- cebula: 100 g
- czosnek: 10 g
- oliwa z oliwek: 20 ml
- bulion warzywny: 100 ml
- śmietana 30%: 120 ml
- przyprawa curry: 3 g
- koperek: 0.5 pęczka
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Koperek delikatnie opłukujemy w zimnej wodzie i osuszamy, a następnie drobno siekamy. Zielone szparagi myjemy i odcinamy ich zdrewniałe końcówki. Łodygi kroimy w ukośne plasterki, a główki pozostawiamy w całości.
krok 2
Mięso: polędwiczkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oczyszczamy z błon. Kroimy ją w plastry o grubości około 2 cm. Delikatnie spłaszczamy je za pomocą dłoni lub tłuczka. Nacieramy oliwą, przyprawami i czosnkiem. Podsmażamy na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron, przez około 2 minuty, po czym zdejmujemy i przekładamy na talerz.
krok 3
Boczek: kroimy w kostkę i podgrzewamy na suchej patelni, żeby wytopić z niego tłuszcz. Dodajemy cebulę i smażymy ją do zeszklenia.
krok 4
Polędwiczka ze szparagami: na patelnię z boczkiem i cebulką wrzucamy szparagi i podsmażamy je przez 2 minuty, a następnie z powrotem przekładamy do nich mięso. Całość zalewamy bulionem. Doprowadzamy go do wrzenia. Dodajemy śmietankę i gotujemy jeszcze przez 5 minut, żeby zagęścić sos.
krok 5
Podanie: gotowe polędwiczki wieprzowe ze szparagami doprawiamy wedle uznania i posypujemy koperkiem. Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.

