Polędwiczki w cieście
Składniki:
25 dag mąki
sól
20 dag masła + 4 łyżki
jajko
4 żółtka
100 ml śmietany 22% + 4 łyżki
1 kg polędwiczki wieprzowej
pieprz
2 łyżki oleju
50 dag podgrzybków
pęczek natki pietruszki
garść świeżego tymianku
3 gałązki estragonu
6 szalotek
2 ząbki czosnku
8 plastrów szynki parmeńskiej lub innej surowej
ok. 15 liści szpinaku
Kroki przygotowania:
Polędwiczki w cieście
Mąkę ze szczyptą soli siekamy z 20 dag zimnego masła, dodajemy jajko, żółtko i 100 ml śmietany. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią i schładzamy 30 min. Mięso nacieramy pieprzem, obsmażamy na rozgrzanym oleju, na dużym ogniu z obu stron. Zdejmujemy z patelni, odczekujemy, aż przestygnie i oprószamy solą.
Grzyby oczyszczamy. Listki ziół, obrane szalotki i czosnek drobno siekamy. 4 łyżki masła rozgrzewamy i szklimy na nim szalotkę. Dodajemy grzyby i czosnek. Przyprawiamy, mieszamy z 4 łyżkami śmietany i ziołami. Farsz zaprawiamy 2 żółtkami. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt grubości 5 mm.
Na powierzchni ciasta rozkładamy dachówkowo plastry szynki, a na nich liście szpinaku oraz farsz grzybowy i zawijamy w to polędwiczkę. Brzeg ciasta podwijamy pod spód. Układamy na blasze wyłożonej pergaminem, smarujemy ciasto pozostałym żółtkiem. Pieczemy 30 min w temp. 220°C. Przed podaniem kroimy w dość grube plastry, aby ciasto się nie pokruszyło.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


