Porady:
- Aby polędwiczki w cieście francuskim pozostały miękkie i soczyste w środku, należy je najpierw krótko przesmażyć i dopiero potem zawijać w ciasto.
- Przed faszerowaniem ciasta francuskiego, szpinak warto dobrze doprawić solą, pieprzem i czosnkiem, aby po upieczeniu był aromatyczny.
- Jeśli chcemy, by ciasto francuskie się nie rozwarstwiło, należy piec je przez pierwsze 10 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, a następnie zmniejszyć temperaturę do 190 stopni.
Notka redakcyjna:
Ile piec ciasto francuskie?
Polędwica w cieście francuskim powinna spędzić około 30-40 minut, jednak dokładny czas pieczenia zależy od rozmiaru polędwicy i ilości położonego na niej ciasta. Mniejszym wypiekom, takim jak rogaliki francuskie, paszteciki czy kopertki, wystarczy już 15 minut pieczenia.
Dodatki do polędwicy w cieście francuskim
Do szpinakowego farszu można dodać też inny ser, na przykład parmezan, goudę, cheddar, ricottę czy mozzarellę. Fanom mocniejszych smaków z pewnością spodoba się też połączenie szpinaku z serem pleśniowym, takim jak camembert, brie lub gorgonzola. Kolejnymi dodatkami, które świetnie współgrają ze szpinakiem, są suszone pomidory i oliwki. W farszu świetnie sprawdza się też chrupiący dodatek w postacie posiekanych orzechów.
Jeśli natomiast nie przepadamy za szpinakiem, można zamienić go na całkowicie inny farsz. Polędwicę w cieście warto upiec również z nadzieniem cebulowym, porowym, kapuścianym czy pomidorowym. W ciasto francuskie zawinąć można właściwie wszystkie ulubione warzywa, sery i zioła, dlatego dobrze jest przetestować różne opcje smakowe i znaleźć swoją ulubioną.
Z czym podać polędwiczki w cieście francuskim?
Polędwiczki w cieście francuskim najlepiej komponują się delikatnym puree. Możemy zdecydować się na klasyczne puree ziemniaczane, bądź z innych warzyw korzeniowych. Szczególnie warto spróbowania są puree z selera, pietruszki, kalafiora, marchewki lub z brokułów. Innym pysznym dodatkiem do polędwicy a'la Wellington będzie lekka sałatka ze świeżych liści i warzyw, koniecznie z dodatkiem wyrazistego winegretu.
Pysznym dodatkiem, który idealnie pasuje do tego dania, jest sos do polędwicy. Podstawowym przepisem jest polędwica w sosie własnym, czyli pieczeniowym. W restauracyjnych menu najczęściej pojawia się z kolei polędwica w sosie grzybowym. Szczególnie pysznie smakuje ten sos kurkowy, pieczarkowy lub borowikowy. Innym wariantem jest polędwica w sosie śmietanowym, chrzanowym lub koperkowym.
Jak zrobić polędwicę wieprzową? Pomysły na inne dania
Polędwica w cieście francuskim to tylko jeden z licznych pomysłów na przygotowanie tego mięsa. Innym, ciekawym przepisem są też polędwiczki w cieście naleśnikowym lub polędwica w boczku.