
Polędwiczki w sosie pieczarkowym
- polędwica wieprzowa: 600 g
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 30 ml
- masło: 15 g
- pieczarki: 250 g
- cebula: 1 szt.
- bulion drobiowy: 600 ml
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 2 szt.
- sól: 15 g
- pieprz czarny: 10 g
- mąka pszenna: 15 g
- śmietana 30%: 40 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie polędwicy: mięso kroimy w ok. 1,5 cm plastry. Oprószamy je solą i pieprzem. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Nacieramy nim mięso. Rozbijamy je lekko pięścią. Delikatnie, żeby nie porozrywać włókien mięsa.
krok 2
Przygotowanie warzyw: cebulę obieramy z łupin i siekamy w kostkę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki.
krok 3
Obsmażanie: na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z obu stron, na brązowo. Polędwiczki układamy na talerzu, przykrywamy np. pokrywką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
krok 4
Smażenie: na patelnię, na której smażyliśmy mięso dodajemy masło oraz cebulę, oczyszczone i pieczarki. Smażymy ok. 5 minut.
krok 5
Duszenie: do pieczarek i cebuli dokładamy wcześniej odłożone mięso. Całość zalewamy bulionem, liście laurowe, ziele angielskie i dusimy 20 minut.
krok 6
Śmietanka: hartujemy ją, wlewając do niej 3–4 łyżki sosu, mieszamy i dopiero wlewamy na patelnię. Mieszamy. Polędwiczki w sosie pieczarkowym doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

