
Polenta (smażona)
- woda: 500 ml
- kasza kukurydziana: 150 g
- sól: 5 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- masło: 30 g
- parmezan: 30 g
- olej: 30 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: płaski talerz smarujemy odrobiną masła – zostawiamy na później. Do średniego rondla wlewamy wodę, solimy, doprowadzamy do wrzenia wodę.
krok 2
Gotowanie: mąkę kukurydzianą powoli wsypujemy na wodę, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 2 minuty, ciągle mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem i gałką muszkatołową. Zdejmujemy patelnię z ognia, przykrywamy ją na 5 minut, żeby wchłonęła wodę.
krok 3
Polenta z parmezanem: mieszamy masło (25 g) z parmezanem. Dodajemy do rondla, dokładnie łączymy. Masę wylewamy na talerz i wygładzamy. Zostawiamy do ostygnięcia i zastygnięcia, na 15 minut. Schłodzoną masę polentową kroimy na 8–12 prostokątów lub pastylek.
krok 4
Smażenie: rozgrzewamy olej na patelni i smażymy pojedyncze kawałki polenty przez 3 minuty z każdej strony na złoty kolor.

