Polewa czekoladowa
- gorzka czekolada: 100 g
- masło: 50 g
- śmietana 30%: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zimne masło kroimy w kostkę. Gorzką czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki. Śmietankę 30% lub 36% (ważne, żeby była słodka i płynna) przelewamy do miseczki. Polewa z gorzkiej czekolady dobra jest do słodkich ciast. Możemy w ten sposób przygotować czekoladę mleczną lub białą, które dobrze komponują się z ciastami owocowymi.

ZjedzPięknie krok 2
Do rondelka (lub małego garnka) przekładamy masło i czekoladę, dolewamy też śmietankę (śmietankę można zastąpić mlekiem lub jogurtem naturalnym, ale wtedy polewa będzie kwaskowa).

Zjedzi Pięknie krok 3
Podgrzewamy na małym ogniu - do rozpuszczenia składników - mieszamy od czasu do czasu, żeby polewa czekoladowa się nie przypaliła. Jeśli obawiamy się, że tak się stanie, polecamy roztopienie w kąpieli wodnej (składniki dodajemy do miski, która wytrzyma wysokie temperatury i stawiamy ją na garnku z gotującą się wodą). Powinniśmy otrzymać gładką, jednolitą i lejącą się polewę czekoladową. Odstawiamy ją na bok do wystudzenia.

ZjedzPięknie krok 4
Polewa czekoladowa ma bardzo szerokie zastosowanie, ozdabia się nią przestudzone ciasta, ciasteczka i desery. Można też zrobić w ten sposób deser z bitą śmietaną, np. w formie gorącej czekolady z solą morską.

ZjedzPięknie


