Reklama

Pożywna , regionalna zupa

Składniki:

* 1l maślanki
* 2 łyżki stołowe z małą górką mąki pszennej
* sól do smaku
* 1,5 szklanki wody
* 2 łyżeczki masła
* 2 łyżki gęstej śmietany
*
* 8 ziemniaków ugotowanych w mundurkach
* smalec do smażenia , może być masło , może być wędzony boczek, szczypiorek , koperek , zielona pietruszka do posypania ( wg upodobań)

Kroki przygotowania:

Zagotować szklankę wody z dodatkiem soli , w pozostałej wodzie rozmieszać mąkę . Połączyć i stale mieszając gotować przez chwilę tak, aby mąka straciła swoją surowość.Następnie wlewać maślankę nie zapominając o mieszaniu. Jak wszystko ładnie się połączy potrzymać jeszcze garnek na ogniu do momentu otrzymania pożądanej temperatury zupy ( pamiętamy o mieszaniu ponieważ zupa ma tendencję do przypalania się). Odstawić z ognia . Ugotowane dzień wcześniej ziemniaki , obrane ze skórki kroimy na talarki i smażymy na złoty kolor , solimy , posypujemy zieleniną. Wlewamy zupę na talerze , do każdego wkładamy na środek po łyżeczce masła i łyżce gęstej śmietany . Na deserowych talerzach podajemy smażone ziemniaki. Jemy zupę dobierając złote talarki. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama