
Policzki wołowe duszone w winie
- policzki wołowe: 1 kg
- sól morska: 5 g
- pieprz czarny: 5 g
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- seler: 0.5 szt.
- marchewka: 4 szt.
- pietruszka: 2 szt.
- cebula: 2 szt.
- liść laurowy: 1 szt.
- pieprz czarny: 5 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- tymianek: 2 gałązki
- rozmaryn: 2 gałązki
- przecier pomidorowy: 2 łyżki stołowe
- czerwone wino: 1 l
- bulion wołowy: 700 ml
- masło: 2 łyżki stołowe
- cukier: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Obsmażenie mięsa: policzki wołowe oczyszczamy z błonek i zrostów. Solimy i doprawiamy pieprzem. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, smażymy policzki, aż zarumienią ze wszystkich stron. Następnie wyjmujemy je i odkładamy na bok.
krok 2
Krojenie warzyw: pół selera, 2 średnie korzenie pietruszki i 4 średnie marchewki obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Dwie średnie cebule obieramy i drobno siekamy.
krok 3
Przesmażanie warzyw: do garnka dodajemy warzywa korzeniowe i smażymy je na złoty kolor. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy aż do zbrązowienia.
krok 4
Duszenie warzyw z dodatkami: dodajemy do garnka przyprawy, tymianek, rozmaryn oraz koncentrat pomidorowy. Mieszamy i trzymamy minutę na gazie. Wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu, aż objętość zmniejszy się o jedną trzecią. Ten etap trwa to około 30 minut.
krok 5
Pieczenie policzków w sosie: zrumienione policzki wołowe dodajemy do garnka z warzywami i winem, zalewamy bulionem wołowym. Przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temperaturze 140 stopni C. Pieczemy przez około 2 godziny, aż do miękkości.
krok 6
Wykończenie dania: poliki wołowe wyjmujemy na talerz, a sos przecedzamy przez drobne sito. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie lekko dosładzamy cukrem, aby sos miał jeszcze lepszy smak. Tuż przed podaniem do gorącego sosu dodajemy 2 łyżki masła.
krok 7
Jak podać policzki wołowe? Jako dodatek sprawdzą się średniej wielkości pieczarki z patelni. Pieczarki (ok. 800 g) podsmażamy na 2 łyżkach masła na złoty kolor, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy posiekaną natką. Przy podawaniu polików wołowych na środku talerza nakładamy puree ziemniaczane, na nim policzki, które polewamy sosem. Dekorujemy pieczarkami z patelni i gałązką tymianku.

