
Pomarańczowe ciasto makowe
- pomarańcze: 2 szt.
- cukier: 200 g
- mąka: 250 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- jajka: 3 szt.
- jogurt naturalny: 200 ml
- olej: 80 ml
- masło: 1 łyżka stołowa
- mak: 60 g
- cukier puder: 80 g
Sposób przygotowania
krok 1
Z wyszorowanych pomarańczy wyciskamy ok. 70 ml soku. Cukier mieszamy z połową otartej skórki pomarańczowej, aż stanie się pomarańczowy i mocno pachnący cytrusem. Przesianą mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli mieszamy w misce. Pomarańczowy cukier ucieramy z jajkami, jogurtem i 50 ml soku pomarańczowego, aż uzyskamy gładką mieszaninę. Dosypujemy przesianą mąkę i szybko łączymy z olejem.

krok 2
Foremkę keksową o długość 30 cm dokładnie natłuszczamy masłem i napełniamy połową ciasta. Ugotowany i przemielony mak mieszamy z pozostałym ciastem i przekładamy do formy. Za pomocą widelca robimy wzór marmurkowy. Pieczemy 50–60 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C. Pozostawiamy na kratce na 15 min. Pomarańczowe ciasto z makiem wyjmujemy z formy i pozostawiamy do wystudzenia.

krok 3
1–2 łyżki soku pomarańczowego ucieramy z cukrem pudrem na gładki lukier. Dekorujemy schłodzone ciasto i posypujemy pozostałą skórką pomarańczową.


