
Ciasto pomarańczowe
- pomarańcze: 2 szt.
- masło: 200 g
- jajka: 5 szt.
- cukier drobny: 150 g
- mąka pszenna: 300 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier puder: 150 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na początku: rozgrzewamy piekarnik do 180°C, keksówkę o wymiarach 11x35 wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
krok 2
Pomarańcze: dokładnie myjemy i przelewamy wrzątkiem. Ścieramy z nich skórkę na tarce o drobnych oczkach. Kroimy na pół i wyciskamy z nich sok.
krok 3
Masło: roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestygnięcia.
krok 4
Masa na ciasto pomarańczowe: do dużej miski wbijamy jajka i miksujemy je z cukrem przez 3–4 min. Dodajemy skórkę i 100 ml soku z pomarańczy (zostawiając 50 ml soku i trochę skórki pomarańczowej do lukru i dekoracji). Cały czas miksując składniki, stopniowo dodajemy przestudzone roztopione masło.
krok 5
Składniki sypkie: do osobnej miski przesiewamy mąkę i mieszamy ją z proszkiem do pieczenia. Powoli, łyżka po łyżce, dodajemy ją do masy na ciasto.
krok 6
Pieczenie: gotową masę na ciasto przelewamy do przygotowanej blachy i pieczemy 60 min.
krok 7
Studzenie: ciasto pomarańczowe wyjmujemy z piekarnika stopniowo. Najpierw wyłączamy piekarnik i uchylamy drzwiczki. Po 10 min przekładamy wypiek na kratkę i pozostawiamy do ostygnięcia.
krok 8
Lukier: do niewielkiej miseczki wsypujemy cukier puder i stopniowo dodajemy sok pomarańczowy. Cały czas mieszamy składniki, aż do powstania jednolitej zawiesistej konsystencji.
krok 9
Dekoracja: przestudzone ciasto pomarańczowe polewamy lukrem i posypujemy odłożoną wcześniej skórką z pomarańczy.

