Reklama

Jeśli nie mamy ochoty na zupę grzybową dodajmy do pomidorówki borowiki, a makaron zastąpmy pęczakiem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pęczak gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę i czosnek siekamy, świeże kapelusze borowików kroimy w paski, z ziół odrywamy listki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.

  • krok 2

    Gorącą zupę miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku, zagotowujemy. Grzyby smażymy na niewielkiej ilości oliwy, z listkami ziół, aż odparuje cała woda. Dodajemy do zupy razem z pęczakiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016.

Porady:

Zobacz też: Sałatka z pęczakiem, morelami, granatem i orzeszkami pinii

Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem zawiera w przepisie:

  • 300 g świeżych kapeluszy borowików
  • gałązkę świeżego rozmaryny lub 2 mniejsze
  • puszkę krojonych pomidorów bez skóry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama