
Zupa pomidorowa z borowikami i pęczakiem
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kasza pęczak: 1 szklanka
- liść laurowy: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- czosnek: 1 szt.
- borowiki: 300 g
- rozmaryn: 2 gałązki
- tymianek: 3 gałązki
- oliwa z oliwek: 3 łyżki stołowe
- pomidory w puszce: 1 szt.
- bulion warzywny: 1 l
- koncentrat pomidorowy: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Pęczak gotujemy na sypko w lekko osolonej wodzie z listkiem laurowym. Cebulę i czosnek siekamy, świeże kapelusze borowików kroimy w paski, z ziół odrywamy listki. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2–3 łyżki oliwy, szklimy cebulę i czosnek. Wlewamy pomidory i bulion, gotujemy pod przykryciem ok. 15 min.

krok 2
Gorącą zupę miksujemy blenderem, dodajemy koncentrat pomidorowy do smaku, zagotowujemy. Grzyby smażymy na niewielkiej ilości oliwy, z listkami ziół, aż odparuje cała woda. Dodajemy do zupy razem z pęczakiem, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" 10/2016.


