
Pomidory faszerowane bakłażanami
Wegetariańska propozycja na obiad z piekarnika, czyli pomidory faszerowane bakłażanami. Nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie prezentują się na talerzach.
Składniki:
bakłażan
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
5 dag czarnych oliwek bez pestek
sól
8 dużych, dojrzałych pomidorów
10 listków bazylii
łyżka solonych kaparów
szczypta suszonego lub gałązka świeżego oregano
pieprz
łyżka oleju do formy
Kroki przygotowania:
Umyty bakłażan kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Po 1 min wkładamy bakłażan oraz oliwki i smażymy pod przykryciem przez 10 min. Po 2 min solimy.
Pomidory myjemy, ostrym nożem odcinamy wierzchy z szypułką. Nasiona i miąższ wydrążamy łyżką. Wnętrza pomidorów oprószamy solą, po czym je odwracamy i wkładamy do cedzaka przekrojonymi stronami do dołu, odstawiamy na ok. 30 min.
Listki bazylii rwiemy na kawałeczki. Kapary płuczemy z soli i osuszamy.
Do miski przekładamy usmażone bakłażany z oliwkami, dodajemy bazylię, kapary i oregano. Mieszamy drewnianą łyżką i przyprawiamy solą i pieprzem.
Pomidory układamy na desce kuchennej i napełniamy przygotowaną masą.
Żaroodporne naczynie smarujemy olejem. Wkładamy pomidory, skrapiamy pozostałą oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 160°C i pieczemy ok. 50 min. Pomidory można podawać na gorąco lub na zimno.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady:
Zobacz przepis na pastę z bakłażana czyli gruziński kawior

