Reklama

Lubicie faszerowane pomidory? Robimy nadzienie z kaszy gryczanej i jarmużu i zajadamy!

Składniki:

4 duże mięsiste pomidory
100 g kaszy gryczanej
garść jarmużu
4 bulwy topinamburu
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła klarowanego
sól, pieprz
świeży tymianek
oliwa z oliwek do skropienia

Kroki przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Kaszę gryczaną ugotuj tak, jak podano w przepisie na s. 60. W garnku zagotuj wodę, następnie dodaj do niej łyżeczkę soli. Jarmuż porwij na mniejsze kawałki i wrzuć do gotującej wody, zmniejsz gaz do minimum i gotuj około 2 minut. Wyjmij jarmuż i zanurz w lodowatej wodzie, co przerwie proces gotowania.
Topinambur obierz ze skóry i pokrój w małą kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane i smaż topinambur przez 10-12 minut (w razie czego możesz dolać kilka łyżek wody). Sprawdź, czy jest już miękki. Dodaj do niego jarmuż oraz posiekany drobno czosnek i smaż przez 1,5 minuty. Następnie dodaj kaszę gryczaną, sól, pieprz oraz drobno posiekane listki tymianku.
Odetnij od pomidorów wierzch, wydrąż środek, a następnie nadziej przygotowanym farszem. Przełóż pomidory do naczynia żaroodpornego i skrop je delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika mniej więcej na 20 minut.
Przepis pochodzi z książki Damiana Kordasa "Superfood"

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama